Rona Orlicky, oprichter en directeur van DryGair

"Tegenwoordig zie ik vrouw zijn als voordeel"

In een traditioneel door mannen geleide sector is het niet gebruikelijk dat een groot bedrijf wordt opgericht en geleid door een vrouw. Rona Orlicky, voorheen een succesvol zakenadvocaat, stapte na twee decennia over op agrotechnologie, met als missie de wereld groener te maken. Orlicky was in 2010 medeoprichter van DryGair, een van de grote producenten van ontvochtigingstechniek voor de tuinbouw.

Kunt u ons iets vertellen over uw beweegredenen om DryGair te beginnen?
Ik heb heel lang als advocaat gewerkt. Het was mijn eerste beroep en ik was er behoorlijk goed in. Maar op een gegeven moment begreep ik dat het mij persoonlijk geen voldoening meer gaf en dat ik een grotere impact wilde hebben.

In die tijd werd ik ook moeder. Dat is iets wat je kijk op het leven volledig verandert. Plotseling werd ik gestimuleerd om ervoor te zorgen dat mijn kinderen een wereld erven die het waard is om in te leven. Dus ging ik op zoek naar manieren om een positieve impact op de wereld te creëren, iets waar ik van harte trots op kan zijn.

Hoe is het idee voor DryGair ontstaan?
Het oorspronkelijke idee voor DryGair kwam van de Volcani A.R.O., het Israëlische onderzoekscentrum voor de tuinbouw. Zij vonden dat de huidige manier van klimaatbeheersing in de tuinbouwsector tekortschoot en kwamen op het idee om de beheersing van temperatuur, luchtvochtigheid en luchtstromen van elkaar te scheiden. De traditionele luchtvochtigheidsregeling was uiterst inefficiënt en zij zagen in dat het optimaliseren van dit ene onderdeel van de teelt enorme hoeveelheden energie zou kunnen besparen.

Dr. Avraham Arbel, een bekende tuinbouwingenieur en de belangrijkste expert van de A.R.O. op het gebied van klimaatbeheersing binnen CEA, benaderde 'Misha Refrigeration' met het idee om een ontvochtiger speciaal voor kassen te ontwikkelen. 'Misha' is een familiebedrijf waar ik deel van uitmaak. Toen ik het idee van dr. Arbel hoorde, wist ik meteen dat dit iets was waar ik wat mee kon.

Dat was het zaadje waarmee DryGair begon. Het doel was om een gemeenschappelijk probleem op te lossen, een probleem dat een grote impact heeft op het energieverbruik en de duurzaamheid. We wilden de energiebehoefte van de tuinbouw verminderen, een van de meest wijdverspreide en fundamentele sectoren ter wereld. Ik dacht dat een product als dit een zeer grote impact zou kunnen hebben, niet alleen op mijn omgeving, maar ook wereldwijd.

Hoe hebben uw plannen voor DryGair uitgepakt?
Vandaag de dag is DryGair niet langer meer een zaailing van een idee. Het is uitgegroeid tot een grote en mooie plant waar ik enorm trots op ben. Onze gepatenteerde systemen worden gebruikt door telers over de hele wereld in verschillende soorten faciliteiten en kassen en een zeer breed scala aan gewassen.

We besparen telers veel energie, gemiddeld 50%. Maar dat is niet alles. Onze klanten melden ook een algehele verbetering van de teelt: betere opbrengsten, een hogere kwaliteit en bijna geen ziekten en schimmels zonder gebruik van sprays.

Dat is nog een voordeel waar ik trots op ben. DryGair vermindert de toxiciteit die geassocieerd wordt met commerciële tuinbouw. Naast energie, die meer een macro-effect heeft op het milieu, hebben gewasbeschermingsmiddelen een grote impact op het lokale milieu. De irrigatie van traditionele kassen vervuilt vaak lokale omgevingen, met gevolgen voor de fauna, lokale waterbronnen en uiteindelijk ook voor de menselijke gezondheid.

In het algemeen heeft DryGair zich bewezen als een ongelooflijk nuttig teeltinstrument. Veel van de discussie van de afgelopen twee jaar gaat over energie. Maar telers die DryGair gebruiken, weten dat het veel meer is dan alleen een manier om de energiekosten te verlagen.

Hoe is het om een vrouw in deze sector te zijn?
Een vrouw zijn in deze sector heeft zijn uitdagingen. Maar ik moet zeggen dat ik de afgelopen jaren een grote verschuiving heb gezien. Er zijn veel meer door vrouwen geleide bedrijven en we hebben zeker onze stempel op de sector gedrukt.

Als vrouw had ik het gevoel dat ik me moest bewijzen. Maar ik besefte al snel dat de oplossing voor zichzelf spreekt. Als je een goed idee en een goed product promoot, gaan er onvermijdelijk deuren open. Het is ook een deel van mijn agenda om vrouwen in deze sector te promoten. Ik ben er altijd trots op dat de eerste drie werknemers van DryGair vrouwen waren!

Het is ook belangrijk om op te merken dat DryGair een teamprestatie is. We hebben een geweldig team dat het bedrijf steeds verder ontwikkelt en onze klanten geweldig helpt, zowel voor als na de verkoop. Ons team geeft veel om onze klanten en gelooft echt in het product. Zonder hen zouden we niet alles kunnen bereiken wat we hebben bereikt.

Tegenwoordig zie ik vrouw zijn als voordeel. Veel van wat we bij DryGair doen is bijvoorbeeld het stimuleren van een open dialoog met telers om voortdurend verbeteringen door te voeren en ons aan te passen aan hun behoeften. Ik voel dat ik, als vrouw, van nature goed in staat ben om deze dialoog in goede banen te leiden, attent te zijn, de behoeften van onze klanten te begrijpen en ze uiteindelijk bij DryGair te implementeren. 

Wat zijn de plannen voor DryGair in de toekomst?
Ik denk dat in het komende decennium de behoefte aan meer duurzame tuinbouw echt de leidende kracht zal worden in onze sector.

Elke technologie die het aantal hulpbronnen vermindert die nodig zijn om voedsel, medicijnen en andere planten te verbouwen, zal zonder twijfel gedijen in deze omgeving. Als we een groeiende wereldbevolking in stand willen houden, is er gewoon geen andere manier om efficiënter te worden.

Ik verwacht dat steeds meer telers en teeltfaciliteiten DryGair en andere efficiëntieverhogende apparatuur zullen gebruiken om de teelt te verbeteren en de kosten te verlagen.

Heb je nog een laatste boodschap voor vrouwen in de tuinbouw of agri-tech?
Als je een goed idee hebt waar je in gelooft, moet je het doorzetten.

In een wereld met zoveel problemen ben ik er trots op dat ik een bijdrage heb kunnen leveren en de wereld een beetje beter heb kunnen maken. Ik ben trots op DryGair en alle voordelen die het met zich meebrengt, waaronder een groenere toekomst voor onze kinderen. Niets van dit alles zou mogelijk zijn zonder het geloof in mezelf om het door te zetten, ondanks alle uitdagingen onderweg.

Voor meer informatie:
DryGair Energies 
8 Hamanofim St, Herzliya
Tel.: +972 97730989
www.drygair.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven