Crisisupdate: "LNG-aanvoer houdt gasprijs laag"

De TTF-gasprijs voor de korte termijn ligt de afgelopen dagen onder de 50 euro. Deze week zelfs tussen de 46-48 euro. Mogelijk kan de gasprijs zelfs toch nog iets verder omlaag. Tenminste, dat geven analisten van energieleverancier Vattenfall aan. In deze crisisupdate meer hierover.


De TTF-gasprijs voor april 2023 sloot woensdag af op 47 euro per megawattuur. Donderdagochtend om 9.00 uur ligt de gasprijs op 47,9 euro per megawattuur. Klik hier voor actuele cijfers.

Als oorzaak voor de (relatief) laagblijvende gasprijs wijzen energiespecialisten bij Vattenfall op de aanvoer van LNG. Er blijven tankers aanmeren. Daarin zit tegelijkertijd ook een risico, want diezelfde boten kunnen ook doorvaren naar Azië. Van alle kanten (onder meer in Trouw (€)) wordt gewezen op het aantrekken van vooral de Chinese economie. Hierdoor kan de gasvraag daar gaan toenemen en neemt de concurrentie om LNG toe. 

Deze week en volgende week liggen de temperaturen onder het gemiddelde voor de tijd van het jaar, maar daarna zal de temperatuur weer rond het gemiddelde of zelfs iets daarboven liggen. Ook is de verwachting dat de wind dan weer zal aantrekken, zo is de verwachting. Het waait deze en volgende week namelijk ook minder. Meer wind en hogere temperaturen leiden mogelijk tot een lagere gasprijs, voorspellen ze bij Vattenfall. Verder wijzen ze erop dat de echte pieken in de stroomprijs de laatste tijd uitblijven. Uitschieters naar beneden zijn er wel. Zo kosten een megawattuur stroom op 25 februari tussen 13 en 14 uur 35,05 euro. Er was volle bak levering van groene stroom op dat moment.

Dat netbeheerders lange wachttijden hanteren voor aansluiting op het net, kan op verontwaardiging rekenen bij de Vereniging voor Energie, Milieu en Water (VEMW), kenniscentrum en belangenbehartiger voor de zakelijke energie- en watergebruiker. Bij BNR spreekt directeur Hans Grünfeld zich uit over wat hij 'de omgekeerde wereld' noemt. 

Het CBS kondigt aan vanaf juni een nieuwe methode te gaan gebruiken om de energieprijzen te berekenen. Deze methode moet zorgen voor een nauwkeuriger inflatiecijfer. Hoe dit zit, leggen ze uit in dit artikel

Waar gaat de Russische aardolie heen? VesselsValue komt met een analyse. Spoiler: in India, China, Turkije en de Verenigde Arabische Emiraten trekken ze zich (logischerwijs) niets aan van regels van de Europese Unie.

De wereldwijde CO2-emissie steeg minder hard dan verwacht in 2022. Groei van groene energie-opwek compenseerde voor opwek uit kolen en olie, stelt het Internationaal Energieagentschap (IEA). De CO2-emissiestijging bleef onder de 1%. 


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven