Benny van Wieringen en Ron Slingerland, Lider Job

“Fatsoenlijke huisvesting is key”

Huisvesting moet goed zijn, arbeidsomstandigheden en transport moeten fatsoenlijk geregeld zijn en voor al het andere moet je er gewoon zijn. Dat is in een notendop de filosofie van Benny van Wieringen en Ron Slingerland van Lider Job, een uitzendbureau dat voornamelijk bemiddelt in Poolse medewerkers. Binnenkort opent het bureau een derde huisvestingslocatie en groeit het naar ruim 350 bedden.

We spreken de mannen op een van huisvestingslocaties, de grootste, in Alphen aan de Rijn. Dat is niet zomaar, want behalve met mooie woorden willen ze deze filosofie in praktijk brengen en graag laten zien wat ze doen.


Benny van Wieringen (links) en Ron Slingerland voor de deur van de huisvestingslocatie in Alphen aan de Rijn

Om te beginnen zit er bij de entree een kantoortje, waar altijd twee medewerkers zitten. De een is aanspreekpunt voor alles wat met werk te maken heeft, de tweede voor alles wat met wonen te maken heeft. De regel is dat zij altijd bereikbaar zijn en dat iedereen altijd mag binnenlopen, met vragen over alles. Deze medewerkers spreken de taal en kennen de weg naar de Poolse tandarts en alle mogelijk instanties.

Een van de voordelen van een locatie als deze is dat het een zekere mate van toezicht en sociale controle biedt. Iemand die verloren loopt is waarschijnlijk geen goede medewerker, weten Benny en Ron, en om dat te voorkomen wordt goed over de indeling nagedacht. De gemiddelde leeftijd is midden-dertig en de man-vrouw verdeling ongeveer 50-50. Dat betekent dat er altijd ‘ouderen’ aanwezig zijn, mensen met meer levenservaring die de jongeren, die naar verluidt meer respect hebben voor senioriteit dan de Nederlandse jeugd, indien nodig zogezegd wat kunnen kalmeren.

Gewilde medewerkers
Op de vraag of Poolse medewerkers naar de toekomst toe nog wel geïnteresseerd zijn in een baantje in Nederland antwoorden de mannen bevestigend. In veel bedrijven is men gewend met Poolse medewerkers te werken en werken vaak ook Polen die nu zijn doorgegroeid naar bijvoorbeeld floormanager of voorman. Die werken ook weer graag met Poolse mensen, want daarmee kunnen ze lezen en schijven. Bovendien werkt men weer veel met recruiters die in het verleden zelf hier gewerkt hebben en weten wie ze waarvoor zoeken. Tot slot is er werk in overvloed, werk waar om wat voor reden dan ook Nederlanders weinig voor te porren zijn.

Sterk team
De huisvesting is geen doel op zich ‘en al helemaal geen verdienmodel’, maar wel een absolute voorwaarde voor een succesvolle plaatsing. "Met voetbal wil je een zo sterk mogelijk team opstellen. Dat proberen wij ook en dat kan alleen als mensen op hun plek zitten en goed gefaciliteerd worden in alles wat zij nodig hebben. Fatsoenlijk wonen is daarin heel belangrijk en daarom heeft dat onze absolute prioriteit."

Lider Job
Na zelf al een jaar of tien in het vak te hebben gezeten startte Benny in 2017 voor zichzelf. Omdat hij de kneepjes van het vak goed kende, de juiste ingangen had en bovendien het Pools goed machtig is, groeide zijn bureau snel. Er kwamen collega’s, een kantoor in Bleiswijk en een paar jaar geleden sloot ook Ron aan, een oude bekende en een man die gepokt en gemazeld is in de bloemen- en plantenhandel. Bovendien bracht hij weer een stukje kennis mee van hoe het niet moet: naar eigen zeggen zochten medewerkers dikwijls hun toevlucht tot hem als opdrachtgever in plaats van tot het uitzendbureau waarvoor zij werkten.

Samen met twee man op de planning en drie administratief medewerkers houden Benny en Ron kantoor in Bleiswijk. Naast de binnenkort te openen nieuwe locatie in Wassenaar zijn er twee huisvestingslocatie; een in Oss (in het voormalige City Hotel, het Brabants Dagblad publiceerde er onlangs een leuk artikel over) en de locatie hier in Alphen aan de Rijn. ‘Leuk’ om tot slot te vertellen dat deze locatie momenteel voor een deel in gebruik is als opvanglocatie voor vluchtelingen uit Oekraïne. Wanneer de oorlog, hopelijk spoedig, voorbij is, liggen de vergunning klaar om ook hier nog een man of 50 extra onder te kunnen brengen.

Voor meer informatie:
Lider Job
Benny van Wieringen
benny@liderjob.nl
Ron Slingerland
ron@liderjob.nl
www.liderjob.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven