Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Waar komt de koolstof vandaan? Kennis hierover kan reductie opleveren

Het Nederlandse ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft een onderzoek gepubliceerd waarin de mogelijkheid van het sturen op de herkomst van koolstofstromen in combinatie met rekenregels voor het bepalen van ketenemissies is bestudeerd.

Een koolstofboekhouding op basis van de herkomst van koolstof met rekenregels is een mogelijke oplossing voor het reduceren van CO2-emissies in industrieën. In het onderzoek is de herleidbaarheid van
ketenemissies aan de hand van herkomst van koolstofmoleculen onderzocht om het sturen op ketenemissies via koolstofherkomst te kunnen onderbouwen. Dit is gedaan aan de hand van varianten van de PET-fles- en asfaltketen. Daarnaast zijn ketenemissiefactoren opgesteld voor de onderzochte ketens.

Veel koolstof in eindproduct
De onderzoekers concluderen dat sturen op basis van herkomst meer voor de hand lijkt te liggen voor producten met een groot aandeel koolstof in het eindproduct (de organische chemische industrie noemen de onderzoekers als voorbeeld). Voor producten waarbij het aandeel van aan-koolstof-gerelateerde emissies lager zijn en de aan transport en elektriciteitsopwekking gerelateerde emissies hoger zijn (zoals bij asfalt), is het sturen op herkomst minder geschikt gelet op het grote aandeel emissies dat niet aan de herkomst van de koolstof is gerelateerd.

Voor transport en energieopwekking  zijn emissiefactoren bepaald en deze worden al veelvuldig gebruikt. Emissiefactoren op basis van
herkomst (en end-of-life) gericht op materialen kunnen een belangrijke toevoeging zijn op een koolstofboekhouding, bijvoorbeeld bij het overwegen van het gebruik van andere materialen.

Naar land- en tuinbouw is in het onderzoek niet gekeken. De onderzoekers bevelen wel onderzoek in meer ketens aan om de onderzoeksresultaten te valideren en aan te vullen.

Dit extra onderzoek zou op basis van aangeleverde data van bedrijven gedaan moeten worden zoals dat bij een echte koolstofboekhouding zou worden opgevraagd, schrijven de onderzoekers ook in de aanbevelingen. De uitdaging zit echter in het interpreteren van LCA’s. Het moet onderzocht worden of een koolstofboekhouding dit vereenvoudigt en of van daaruit
meerdere emissiefactoren vastgesteld kunnen worden. 

Het onderzoek is uitgevoerd door Rebel Group uit Rotterdam.

Bekijk het onderzoeksrapport hier. 

Publicatiedatum: