Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Paul Freriks, Veilingmeester Naaldwijk

Kerst en jaarafsluiting van een bewogen jaar

December is de tijd van terugkijken op de afgelopen twaalf maanden. Wat ging er goed, maar ook wat kon beter? En het is ook de tijd om vooruit te kijken. Voor veilingmeesters vertaalt zich dat in het maken van jaarplannen per productgroep voor het aankomende jaar. Paul Freriks vertelt er meer over.

Voor de jaarplannen maken we een inschatting van de verwachte stuks, prijsontwikkeling, assortimentsontwikkeling en omzet. In samenwerking met onze account- en productmanagers zetten wij daar weer de doelen voor aankomend jaar op uit. Alleen gezamenlijk kunnen we deze inschatting maken en onze klanten goed van dienst zijn.

Het is Kerst wat de klok slaat
Terugkijkend naar afgelopen periode waren het bij de snijbloemen vooral kerst-gerelateerde producten die de klok sloegen. Denk hierbij aan Skimmia, Ilex, Rozenbottels, Amaryllis, geglitterde/geverfde producten, maar ook aan kerstgroen, kerststukjes en -arrangementen. De kerstkleuren rood, groen, zilver en goud deden het goed in prijsvorming.

Na Sinterklaas zagen we het aanbod Tulpen en Hyacinten weer toenemen, net als de vraag er naar. Bij de planten zijn de prijzen van de mini-Kerststerren en Kerststerren in potmaat 10 goed, de andere potmaten zijn erg wisselend, maar overwegend goed te noemen. Ook kerstbomen kennen een redelijk goed jaar. De vraag naar Helleborus (planten) stond wat onder druk. Bij bloemen zijn ze gewild.

In januari volgt de ‘Grüne Woche’ weer (vernoemd naar de beurs in Berlijn van 20 tot en met 29 januari 2023). Omdat de meeste boeren van oudsher in groene loden jassen naar de Grüne Woche toe gingen, staat het bekend als de ‘groene week’. Vanaf januari maakt hopelijk de kerstboom in vele huizen ook weer plaats voor de groene kamerplant. Veel tuincentra maken daar nu al promotie voor.

Diversificatie
Verder viel ons het afgelopen jaar op dat veel kwekers (zowel in binnen- als buitenland) zoekende zijn. Zoekende naar nieuw producten en teelten. Soms gedwongen door de huidige situatie (hoge kosten), maar er zijn ook kwekers die risico’s willen spreiden en daarom diversifiëren in assortiment. Veredelaars spelen hierop in en ook veilingmeesters denken hier graag in mee. Diversificatie is op zich geen verkeerde ontwikkeling, want de veilingklokken vallen of staan namelijk bij de grootte en breedte van het assortiment. Breed assortiment zorgt voor meer interesse en dus voldoende koopkracht. Waarbij in het algemeen geldt: hoe groter de koopkracht, hoe beter de prijsvorming voor je mooie product(-en).

De veilingmeesters van Royal FloraHolland danken iedereen weer voor het aanvoeren en inkopen afgelopen jaar en het vertrouwen daarmee in onze klokken. We wensen iedereen dan ook hele fijne kerstdagen en een gezond en enerverend nieuwjaar!

Connect to Grow
Ook in het nieuwe jaar doen de veilingmeesters er weer alles aan om de prijzen en het assortiment op peil te houden. Heb je vragen en/of wensen, schroom niet contact op te nemen met de veilingmeester van jouw locatie. We zijn je graag van dienst. Je bent welkom om aan te voeren of te kopen op de klok. Neem contact op met de klantenservice van Royal FloraHolland: 088-789 89 89 en vraag naar een accountmanager of een veilingmeester.  

Publicatiedatum: