Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Thijs Rompelberg nieuwe voorzitter LLTB

In congrescentrum Het Forum in Roermond is Thijs Rompelberg (34) op 17 november benoemd tot voorzitter van de Limburgse Land- en Tuinbond (LLTB). Rompelberg volgt daarmee Léon Faassen op die na de maximale bestuurstermijn van acht jaar afscheid neemt van de vereniging.

Rompelberg runt samen met zijn oom en jongste broer een melkveebedrijf in Eijsden (Zuid-Limburg). Hij geeft aan het bestuurswerk prima te kunnen combineren is met de werkzaamheden op het familiebedrijf. "De dagelijkse werkzaamheden liggen bij mijn oom en broer en om mijn afwezigheid aan te vullen, nemen we een externe kracht aan. Van huis uit heb ik meegekregen dat het belangrijk is om je naast je eigen bedrijf breder in te zetten voor de sector."

Zorgen over agrarische toekomst
Dat doet hij dan ook al zeven jaar als hoofdbestuurder van de LLTB, waarvan de laatste drie als vicevoorzitter. Aangezien hij al die jaren mee aan het roer heeft gestaan van de vereniging, verwacht de nieuwe voorzitter geen enorme koerswijzigingen na zijn aantreden. "Wat ik heel belangrijk vind, is dat de discussie wordt gevoerd op basis van feiten", stelt Rompelberg. "Dat maakt onze taak om bestuurders in onze gemeenten en de provincie goed te informeren onverminderd belangrijk."

In de maidenspeech bij zijn benoeming geeft Rompelberg aan zich ernstig zorgen te maken over de toekomst van met name jonge boeren. "Bedrijfsopvolging staat onder druk en geef een jonge boer eens ongelijk, in deze tijd van onzekerheid en gebrek aan perspectief. We moeten ervoor waken dat er genoeg boeren overblijven. Want een boer die stopt, komt nooit terug", waarschuwt hij.

Vooruitkijken
Rompelberg is dan ook benieuwd naar waar de regering dat perspectief ziet, maar geeft ook aan dat Limburgse boeren en tuinders goed moeten nadenken over hun eigen toekomst. "Het is ontzettend lastig in deze roerige tijden een paar jaar vooruit te kijken", geeft hij toe. "Maar probeer desondanks stil te staan bij wat u in de toekomst wilt en kunt. Wie daar nú over nadenkt, staat straks sterker in de transitie", houdt hij de aanwezigen bij zijn installatie voor.

In zijn toespraak laat Rompelberg weten het een eer te vinden als voorzitter van de belangenbehartiger voor Limburgse boeren en tuinders aan de slag te mogen. "Na het overlijden van mijn opa in 2016, heb ik zijn LLTB-speldje geërfd", besloot Rompelberg zijn toespraak donderdag. "Veel belangrijker nog, ik erfde ook een hart voor de sector, doorzettingsvermogen en de overtuiging dat je samen verder komt."

Afscheid
Léon Faassen draagt tijdens de bijeenkomst in Roermond de voorzittershamer over aan zijn opvolger. Met pijn in het hart neemt hij afscheid van zijn geliefde vereniging. "Maar het is goed zo", zegt Faassen. "We hebben bij de LLTB een maximale bestuurstermijn van acht jaar en dat vind ik heel gezond. Het is beter dat men het jammer vindt dat je gaat, dan wanneer mensen je moe zijn", lacht de scheidend voorzitter. "Ik ben ervan overtuigd dat het voorzitterschap van de LLTB bij Thijs in goede handen is en ik wens hem veel succes." Overigens is Faassen, dankzij zijn benoeming tot erevoorzitter, voorgoed aan de vereniging verbonden.

Faassen is donderdag door gedeputeerde Lia Roefs benoemd tot Limburger van Verdienste.

Voor meer informatie:
LLTB 
Steegstraat 5
6041 EA Roermond
0475-381777
[email protected]
www.lltb.nl 

Publicatiedatum: