Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Crisisupdate: Gasprijs veert weer stukje terug

Geen 16 euro, maar nog altijd 7 euro ging er gisteren van de TTF-gasprijs voor december. Vanochtend steeg de prijs weer met zo'n 7 euro. In deze crisisupdate zetten we e.e.a. qua energieberichtgeving weer op een rijtje.


De TTF-gasprijs voor december sloot dinsdag af op ruim 116 euro. Vanochtend lag de TTF-gasprijs op 123 euro, hetzelfde prijsniveau als waarop maandag de markt afsloot. Bekijk hier de actuele cijfers.

Energiehandelsplatform Powerhouse analyseert en blikte vooruit op week 44. Men spreekt van een 'saaie week' vorige week. De voorraden zijn vol, de LNG aanvoer goed en ondertussen besparen 'we' met z'n allen ook, vrijwillig dan wel noodgedwongen. De hamvraag volgens de energiespecialisten is hoeveel gas er straks nog in voorraad is na deze winter. Het wordt een uitdaging de voorraden te vullen met structureel minder aanvoer. Het maakt dat de lange termijnprijzen minder zakken dan de korte termijnprijzen, waar de zogenaamde 'risicopremies' wegvallen uit de korte termijngasprijzen. Lees hier de hele analyse. 

Bij BNR zegt René Peters van TNO dat de Nederlandse gasvoorraad genoeg is om de winter door te komen. De energiedeskundige verwacht dat de bergingen zeker tot maart in de Nederlandse energievoorziening kunnen voorzien. In de EU zit alleen Letland onder de Europees afgesproken vulgraadgrens van 80%. 

Teler Hans Hendriks wijst erop dat er gisteren weer een overvloed aan elektriciteit op de markt was. Ook wij zagen gisteren tijdens een ritje langs de kassen weer heel wat (LED)-lampen aanstaan op klaarlichte dag. Daarmee hielpen telers het net weer balanceren.

ING verwacht in 2023 nog altijd hoge gas- en elektraprijzen. Volgens de bank verwacht de markt voor 2023 gasprijzen van 135-140 euro/MWh en elektriciteitsprijzen van 300-450 euro/MWh. Dat is respectievelijk 7 tot 10 keer zo hoog als in de jaren voor de energiecrisis. Lees hier de hele analyse. 

In Den Haag is besloten een 'solidariteitsbijdrage' te innen bij de grote energiebedrijven die met verkoop van fossiele energie grote winsten maakten. Naar verwachting levert de Haagse heffing 3,2 miljard euro op, die de regering wil inzetten om het energieplatfond voor kleinverbruikers te bekostigen. Het Ministerie van Financiën maakte het besluit hier bekend.