Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bredere toelating biologische insecticide en extra feromoonmiddel toegelaten voor in Nederlandse kas

In de oktoberronde met besluiten door het Ctgb heeft de glastuinbouw er uitbreiding van het etiket voor het insectenbestrijdingsmiddel Azatin bij gekregen. Ook een insectenbestrijdingsmiddel om Tuta absoluta aan te pakken met behulp van feromonen is toegelaten.

Azatin is effectief tegen een breed scala aan insecten zoals wittevlieg, trips en bladluis. Het gaat om een uitbreiding in de bedekte teelt van tomaat, niet grondgebonden aardbei, sla, rucola, komkommerachtigen, aubergine en grondgebonden andijvie en spinazie.

De uitbreiding van het middel van producent Certis Belchim is het resultaat van een wederzijdse erkenning vanuit Itali├ź. Azatin is een biologisch insecticide op basis van de werkzame stof azadirachtine en is geformuleerd als een Emulgeerbaar concentraat (EC). Het product is al jaren in gebruik als insecticide in een groot aantal bedekte sierteeltgewassen.

Het product is effectief tegen een breed scala aan insecten zoals wittevlieg, trips en bladluis en zacht voor het gewas, daarmee past Azatin volgens de producent 'perfect in een geïntegreerde teeltwijze'.

Met uitzondering van de teelt van tomaat zijn de overige nieuwe toelatingen beoordeeld conform artikel 51 EG 1107/2009. Voor deze toepassingen is geen werkzaamheids- en fytotoxiciteitonderzoek uitgevoerd. Het gebruik van dit middel in deze teelten is daardoor voor risico en verantwoordelijkheid van de gebruiker.

De toelating van het middel Oikos, ook op basis van de werkzame stof azadirachtin, is gewijzigd. Het middel mag voortaan 5 keer per teeltcyclus worden toegepast in de bedekte, grondgebonden teelt van
snijbloemen. Eerder was dit 5 keer per 12 maanden, weet Plantum dat de nieuwe toelatingen op de eigen website ook deelt. Zij wijzen erop dat Oikos ook is toegelaten in diverse bedekt geteelde groenten- en kruidengewassen en ook in veredeling en zaadteelt (bedekte, grondgebonden teelt). 

Enrapta Tuta Press
Nieuw in het middelenpakket van tomatentelers is Enrapta Tuta Press. Het insectenbestrijdingsmiddel is toegelaten voor professioneel gebruik door middel van feromonen middels het aanbrengen van een zogenaamde 'controlled release gel' met behulp van een persluchtapparaat. Het middels toegelaten voor gebruik in in de vruchtgroenten uit de solanaceae-groep, met uitzondering van tomatilo. Het product bevat dezelfde stoffen als de eerder toegelaten producten Isonet T en Tutatec, weet Plantum.

Bekijk hier alle toelatingen, wijzigingen en intrekkingen van het Ctgb voor gewasbeschermingsmiddelen en biociden

Voor meer informatie:
Certis Belchim
info.nl@certisbelchim.com     
www.certisbelchim.nl 

Publicatiedatum: