Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Piet Adema (CU) nieuwe minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Oud-partijvoorzitter van de ChristenUnie Piet Adema is de nieuwe minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. De Rijksvoorlichtingsdienst maakte dit zojuist bekend: "Zijne Majesteit de Koning heeft vandaag, 3 oktober 2022, op voordracht van de minister-president, met ingang van de datum van zijn beëdiging op 3 oktober 2022 benoemd: de heer P. Adema tot minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Adema neemt namens de ChristenUnie de plek in van Henk Staghouwer en was eerder gedeputeerde van de provincie Friesland, waarnemend burgemeester in Achtkarspelen, Tynaarlo en Borger-Odoorn en partijvoorzitter van de ChristenUnie. Momenteel is hij bestuurder en toezichthouder in de ondernemersbranche, zo meldt ChristenUnie in een persbericht.

"Met het advies van Johan Remkes in aantocht komt het er nu op aan dat we niet tegenover elkaar blijven staan, maar samen de schouders zetten onder de landbouw van de toekomst. Piet Adema was eerder een stevige bestuurder in Fryslân en is met al zijn ervaring voor mij de aangewezen persoon om samen met de boeren deze belangrijke uitdaging aan te gaan. Ik ben Piet zeer dankbaar dat hij na het indringende beroep dat ik op hem heb gedaan, bereid is om de nieuwe minister van Landbouw te worden. Ik wens hem daarbij wijsheid en de zegen van God toe", aldus ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers.

Piet Adema: "De landbouw hééft toekomst in ons land. Ja, er moeten dingen anders en de meeste veehouders, akkerbouwers, tuinders en vissers weten en willen dat ook. Maar zij hebben wel duidelijkheid, rust en zekerheid over de toekomst nodig, alleen dan kan het vertrouwen in de overheid ook weer groeien. Ik wil samen met de sector werken aan toekomstbestendige landbouw, waar we de komende decennia mee vooruit kunnen. Met oog voor natuur, klimaat en waterkwaliteit. Dat is geen gemakkelijke opgave, maar ik weet zeker dat we als we goed samenwerken, we het dan ook echt aankunnen."

Adema wordt vanmiddag op paleis Noordeinde beëdigd door Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander.

Premier Rutte verklaarde in een bericht op Twitter zijn opluchting dat er een nieuwe minister van LNV is benoemd. "Goed dat met de beëdiging vanmiddag van Piet Adema als nieuwe minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit het team weer compleet is. Ik zie uit naar onze samenwerking en wens hem veel succes toe."

Publicatiedatum: