Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Autumn Fair: Even goed zoeken, maar dan is gelukkig niet alles negatief

Tholen - De twee dagen durende Autumn Fair van Royal FloraHolland in Naaldwijk zit erop. Duidelijk werd al op dag één dat het twijfel troef is. 

Van links boven mee met de klok: Peter van den Ham en Erik Bos van Nolina, Anita Kap van Freek van der Velden, Daniel Eggebeen en Gerard Voois van Kwekerij de Rijke en Louis van Dijk van Allsenza met het team van Grasshopper. Zie hier de volledige fotoreportage

Iedereen weet dat tuinders op van alles kunnen zeiken, ook als het goed gaat. Aan de andere kant zit het niet in de aard van het beestje om bij de pakken neer te zitten als het moeilijk wordt. En vooral dat laatste was (ook) te merken op deze Autumn Fair in Naaldwijk. Vandaag staan we daarom bewust hierbij stil.

Kris Verhaegen, inkoper en salesman van FlorAmor, stond met de producten in de nieuwe P&Pure potten op de beurs.

Er was van alles te vinden op de beurs als het ging om potplanten, najaarsassortimenten en kerstarrangementen. De sfeer was positief en er was overal tijd voor een bak koffie en een goed gesprek. Van energieprijs tot uitbreiding in 2023, er werd over van alles en nog wat gesproken. Alhoewel het eerste bij de meeste gesprekken als vanzelf uiteraard de boventoon voerde, was er ook, voor wie wilde, genoeg optimisme door alle onzekerheden en zorgen heen te horen.

Degenen met een goed energiecontract of die op aardwarmte aangesloten zijn, maken zich niet heel druk. “De warmte die we te kort komen, kopen we bij, wat minder belichten en dan komen we de winter wel door.”

Harm Dons van Dons Boomkwekerijen toonde de Caluna's en Erica's van de kwekerij.

Voor een hoop kwekers en veredelingsbedrijven komt er een moeilijke tijd aan. Van verandering in het assortiment zodat er de opbrengst per m2 hoger is, tot iets inleveren op kwaliteit door minder stoken en belichten, tot geen aanbiedingen of toezeggingen meer. Ook die verhalen hoorde je op de beurs. Er wordt van alles gedaan om de komende de periode zo goed mogelijk door te komen.

Maar goed, we zouden het positief houden. De Autumn Fair is traditioneel een beurs waarin het herfstassortiment een extra podium krijgt. Daar was niets in veranderd en net zoals voorgaande edities deden deelnemers hun best het beste uit hun assortiment te tonen.
Iedereen werd weer verzorgd van lekker eten en een goede kop koffie. Kortom, samen met de goede organisatie vanuit de veiling en de inzet van de kwekers was het voor velen een geslaagde Autumn Fair.

En alhoewel de gedachten over hoe de komende winter door te komen konden verschillen, klonk er op heel de beurs ook een universeel geluid: “We moeten door.”

Bekijk hier de volledige fotoreportage