Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vertwijfeling troef op Autumn Fair

Tholen - Veredelaars zien klanten stoppen, de veiling vreest leegloop en Glastuinbouw Nederland stapelt noodklok op brandbrief. En maak je een rondje op de Autumn Fair in Naaldwijk, dan wordt nog eens te meer duidelijk waarom. Onzekerheid en vertwijfeling hebben de kwekers in hun greep, in veel gevallen weet men het gewoon echt niet meer.


Een uitgebreide fotoreportage van de beurs volgt, maar hier alvast een paar kiekjes. Van linksboven mee met de klok: Jan van der Sar en Diego Bruijn van Solid Plant Productions; Anita Kap van kwekerij Freek van der Velden; Mark van Velzen van BM Roses; en Bert Rietberg, werkzaam voor Boomkwekerij Hoekert en Edens Creations, twee firma's die vanaf nu gezamenlijk verder gaan onder de naam Edens Plant & Creations. 

Wat betekent dat in de praktijk? ‘We hebben geen aanbiedingen meer: plaats je order en we geven je tegen die tijd de dagprijs.’ ‘De grotere potmaten gaan eruit, alleen nog kleintjes en dicht op elkaar.’ ‘Ik heb de afgelopen tijd de stroom van mijn zonnepanelen verkocht. Ik had het moeten opslaan, dan had ik nu door gekund.’ ‘Het assortiment staat koud, maar straks poinsettia’s opzetten? Ik heb er een hard hoofd in.’ ‘We proberen de kosten door te berekenen, ik zou niet weten wat ik anders zou moeten doen, maar het geeft ons veel moeilijkheden.’

Schaarste is goed voor handel, maar ook daar knijpt men hem. ‘Vooralsnog hebben we veel orders, maar of dat zo doorgaat is maar zeer de vraag.’ ‘Klanten kijken de kat uit de boom, de consument heeft straks geen geld meer maar moet meer betalen, dat gaat niet lang goed.’ ‘Ik heb een paar tuincentra en ben hier om te kijken wat de kwekers gaan doen. We hebben twee lockdowns gehad, maar als we straks ook geen product hebben, dan kunnen we het schudden.’

Natuurlijk houdt men de kaarten tegen de borst, maar wie het nieuws gevolgd heeft weet dat er peentjes gezweet worden. Orchideeën-kwekers scheiden ermee uit, rozenkwekers gaan koud en boven alles wat in de winter extra warmte en licht nodig heeft, zo leert een rondgang op de beurs, hangt een vraagteken. De tijd van trucjes – hetzelfde maar dan een beetje kleiner, minder, eerder, weider, korter, sneller, goedkoper – lijkt van korte duur te zijn geweest. Eén ding lijkt echter zeker: de tuinbouw van 2023 is een andere als die van de afgelopen decennia.

Kent u tot slot dat verhaal van die kweker die nog 18 miljoen kuub voor een kwartje heeft vastliggen? Zoals met elke crisis zijn er winnaars, mazzelaars en spekkopers, zullen we maar zeggen. Het is hem vast gegund, maar de sector an sich zal het onverschillig laten: hij schijnt deze winter bloemen noch tomaten aan de man brengen.

De Autumn Fair is vandaag nog te bezoeken tot 15 uur. Voor meer informatie over deelnemers & beursplattegrond, klik hier.