Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
TTF-gasprijs 'winter 2023' ook over grens 200 €/MWh heen

Crisisupdate: Gasprijs blijft maar stijgen

De gasprijs blijft maar stijgen, zelfs nu astronomische prijsniveaus van boven de 200 €/MWh op de Title Transfer Facility, het Nederlandse gashandelsplatform van Europese betekenis, al lang bereikt zijn. Dinsdag werd zelfs even de 250 euro aangetikt. In deze nieuwe crisisupdate de stijging van de prijzen in beeld. 

 


De gasprijs voor 'winter 2022' tot en met 16 augustus op de Title Transfer Facility. Bekijk hier de actuele cijfers. 

Uiteindelijk sloot de markt dinsdag voor de resterende maanden van 2022 af op prijsniveaus van 225 euro of hoger. Vanochtend lagen de prijzen tegen 11:00 uur nog weer enkele euro's hoger én is ook TTF-prijs voor 'winter 2023' over de grens van 200 euro per megawattuur heen gegaan. 


De gasprijs voor 'winter 2023' tot en met 16 augustus op de Title Transfer Facility. Bekijk hier de actuele cijfers. 

Het Financieele Dagblad meldt dat het Nederlandse kabinet financieel bij gaat spring om de grote gasopslag in het Drentse Norg verder te laten vullen dan de afgesproken grens van 80%. In de update van gisteren schreven we op basis van berichtgeving nog dat het vullen gestopt was. Specialisten zetten daar kanttekeningen bij. Ingewijden melden nu volgens de krant dat het kabinet gashandelaar GasTerra met overheidsgaranties wil stimuleren extra gas in te kopen. Het kabinet zou er vrijdag aanstaande een besluit over nemen.  

Trouw schrijft dat de bedrijfstakken waar de nood vanwege hoge energieprijzen het hoogst is, waaronder de glastuinbouw, geen geld (meer) hebben om te verduurzamen. Lees hier (achter betaalmuur) meer. 

Nu.nl schrijft op basis van cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat dat de hoge energieprijzen voor flinke handelstekorten leiden in de eurozone. Eurolanden importen meer dan ze exporteren. Vorig jaar lag die verhouding nog andersom. Het tekort over handel met de rest van de wereld bedroeg in juni 2022 25 miljard euro. In dezelfde maand vorig jaar was dat nog een overschot van bijna 20 miljard. 

De Duitse energieprijs komt voor het eerst boven de 500 euro per megawattuur uit. Onder meer BNR schrijft daarover. Duitsland, dat sterk afhankelijk is van Russisch gas, kijkt reikhalzend uit naar aanvoer van vloeibaar gas, LNG. Twee nieuwe drijvende terminals moeten nog deze winter actief worden. Daarover is dinsdag een deal gesloten. Voor levering van LNG spreekt Duitsland met Qatar, weet onder meer het AD.  

Voordat het kabinet deze zomer met zomerverlof ging, beantwoordde minister Jetten nog Kamervragen over het in Duitsland noodlijdende energiebedrijf Uniper (dat inmiddels overheidssteun toegezegd heeft gekregen). VVD-er Erkens wilde weten hoe waarschijnlijk een dergelijk scenario in Nederland is. Volgens Jetten 'onwaarschijnlijk de komende tijd'. Nederland is minder afhankelijk van Russisch gas dan Duitsland. De minister schrijft verder wel dat in Nederland de controle op de financiële situatie bij energiebedrijven is opgeschroefd door de Autoriteit Consument en Markt. 

Er is ook een verslag van Jetten over de op 26 juli gehouden Europese Energieraad verschenen. Daarin valt onder meer op dat er is afgesproken dat lidstaten hun besparingsdoel (Europa zet in op vrijwillig 15% vermindering van energieverbruik tussen augustus 2022-maart 2023) mogen verminderen als per 1 augustus landen hun gasvoorraden met het vereiste minimum hebben gevuld. 

De energiecrisis en alsmaar stijgende energieprijzen (ook de elektraprijzen bereiken recordhoogtes) baren telers grote zorgen.