Crisisupdate: Toch wél Russisch gas via Nord Stream 1, maar zekerheid geeft dat allerminst

Sinds vanochtend 6 uur stroomt er weer gas vanuit Rusland door Nord Stream 1. Daar zag het de afgelopen dagen lang niet naar uit. Vervolgens was het afwachten wat het volume zou zijn, maar het lijkt er nu op dat de levering terug is naar de 40%-levering van vóór het onderhoud. Echt dalen na het nieuws deed de gasprijs vanochtend niet. In deze crisisupdate meer hierover. 

De gasprijs voor 'winter 2022' tot en met 20 juli op de Title Transfer Facility, het Nederlandse gashandelsplatform dat ook Europees van belang is. Klik hier voor de actuele prijzen. 

De gasprijs opende donderdagochtend enkele procenten lager dan waarop de markt woensdag afsloot, toen er nog niet of nauwelijks zicht was op Russische gaslevering. Om 10 uur donderdagochtend lag de TTF-gasprijs voor augustus op 150 euro per megawattuur. Voor 'Winter 2022' lag de prijs op 153,7 euro per megawattuur. Onder meer de NOS en BNR schrijven over de hervatting van de gaslevering. 

Bij BNR spreekt energiedeskundige Remco de Boer de verwachting uit dat er misschien volgende week al weer een leveringsprobleem is. Dat zou Poetin al aangekondigd hebben. Volgens de energiedeskundige gebruikt Poetin de gaslevering als wapen, en is geld verdienen met gas momenteel bijzaak. Feit is dat nu de levering hervat is, er tegen hoge prijzen weer gas aan de Russen betaald wordt door West-Europa. Lees hier meer bij BNR. 

Gisteravond meldde de NOS op basis van berichtgeving van persbureau Reuters dat de levering weer hervat ging worden. In het artikel kijkt men ook verder dan Nord Stream 1. De NOS schrijft onder meer dat "de veelgehoorde waarschuwing dat Rusland het weerbarstige Europa de rug toekeert en een resolute "ommezwaai naar het oosten" zal maken vooralsnog een loze kreet is, simpelweg omdat er geen pijpleidingen zijn die Ruslands grootste gasvelden in West-Siberië verbinden met China. Rusland levert een bescheiden volume gas aan China uit een gasveld in de buurt van het Bajkalmeer, via de pijpleiding Kracht van Siberië."  

De Europese Commissie wil dat alle lidstaten tot komend voorjaar 15 procent minder gas gebruiken ten opzichte van vijf jaar daarvoor. Niet alle landen zijn enthousiast over het plan van eurocommissaris Timmermans. Zo heeft Spanje geen tekorten, maar waarom zou men dan toch mee moeten besparen? Bij Nieuwsuur uitleg over de redenatie van Timmermans. Kort door de bocht: dat wat Spanje bespaart aan bijvoorbeeld LNG, kan naar andere landen die het harder nodig hebben. 

Glastuinbouw Nederland heeft gereageerd op het Europese gasbesparingsplan en vindt 'de ontwikkelingen uiterst zorgelijk'. De Europese Commissie, zo stipt de belangenbehartiger aan, vindt in haar plannen de dat niet alle onderdelen van de land- en tuinbouw cruciaal zijn. Uiteindelijk is het aan Nederland zelf om te bepalen welke sectoren toegang blijven houden tot gas. In het bericht wijst de belangenbehartiger op de inmiddels in de sector bekende punten en roept men het kabinet op het Europees beschikbaar gestelde steunpakket open te stellen voor snellere afbouw van gasverbruik in de Nederlandse tuinbouw. 

Energiehandelsplatform Powerhouse vraagt zich af of 'we collectief wakker zijn geschud?' Lees hier de analyse die besluit met de conclusie: klimaatbeleid en gasbeleid zijn niet gekoppeld. 

Onder meer bij RTL Nieuws lezen we over de voorgenomen historische renteverhoging die de Europese Centrale Bank vandaag gaat afkondigen. Voor het eerst in meer dan tien jaar gaan een aantal belangrijke tarieven omhoog. Mogelijk gaat het om een verhoging van een half procentpunt. Daarmee zou er een einde komen aan de huidige negatieve rente. 

Gasunie komt met halfjaarcijfers. De omzet van Gasunie over het eerste halfjaar van 2022 is uitgekomen op € 897 miljoen; 25% hoger dan een jaar eerder. De omzetstijging hangt samen met de veranderde gasstromen in Europa sinds de Russische inval in Oekraïne, zo lezen we in het persbericht bij de cijfers. Door de veranderde gasstromen was er meer vraag naar capaciteit bij Gasunie Transport Services (GTS) en Gasunie Deutschland (GUD). In een later stadium geven de netbeheerders deze meeropbrengsten conform regelgeving weer aan de markt terug.  

Gasunie CFO Janneke Hermes zegt in het persbericht: "De voortschrijdende omkering van de internationale gasstromen heeft ook gevolgen voor de toekomstige inkomsten van Gasunie. We verwachten de komende jaren meer inkomsten uit het faciliteren van LNG-import. Door een verhoogd risicoprofiel van de enige klant Gazprom, zijn de inkomsten uit onze 9%-deelneming in Nord Stream, de pijpleiding die Russisch gas naar Duitsland brengt, onzeker geworden. Met ingang van juli 2022 waarderen we ons belang in Nord Stream daarom op € 240 miljoen. Dat is een daling van € 268 miljoen ten opzichte van ultimo 2021.”


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven