"Als we nú niet doorpakken, dan wordt digitale marktplaats voor sierteelt wereldwijd straks door andere partij ingevuld"

Als je doet wat je al deed, dan krijg je wat je kreeg. Een cliché, Ledenraadslid Sander van der Vaart weet het. “Maar het klopt wel", zegt hij in een ledenraadscolumn van Royal FloraHolland. Daarin trekt hij de vergelijking tussen Floriday en Amazon. 

"Met Floriday hebben we alles in huis om een leidend platform in de sierteelt te blijven. Maar dan moeten we wel vooruit. Om onze positie in de wereldhandel te behouden en vooral ook: te versterken.

Laat ik eens een parallel trekken met Amazon. Misschien bestel je er weleens iets. Dit platform is ooit opgericht als afgesloten marktplaats, dat enkel eigen producten verkocht. Dat is allang niet meer zo. Juist door het platform open te stellen voor iedereen, is het succesvol. Amazon bepaalt de voorwaarden. Amazon incasseert voor de diensten die bij haar worden afgenomen. Externe verkopers betalen een fee om van het platform gebruik te maken.

Moet Floriday een soort Amazon voor bloemen en planten worden? Dat weet ik niet. Maar als we nú niet doorpakken, dan wordt de digitale marktplaats voor sierteelt wereldwijd straks door een andere partij ingevuld. Dan maait een ander ons het gras voor de voeten weg. En dan zijn we onze onafhankelijke positie kwijt. Dan bepaalt iemand anders de voorwaarden, en moeten wij betalen. Het is aan ons om dit voor te zijn!"

Lees hier zijn hele column. 

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven