Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Crisisupdate: Prijs aan de pomp zit weer in de lift

Daar waar de temperaturen de afgelopen dagen daalden, steeg de gasprijs voor komende winter weer richting de grens van 100 euro per megawattuur. De kortstondige daling van de gasprijs begin vorige week is daarmee weer teniet gedaan. In deze crisisupdate meer hierover. 


De gasprijs voor 'winter 2022' tot en met 27 mei op de Title Transfer Facility, het Nederlandse gashandelsplatform. Bekijk hier de actuele prijzen. 

Specialisten van AgroEnergy spreken van een correctie omhoog voor de lange termijn in een update met 'weinig nieuws van het gasfront'. "Afgelopen maandag zakten alle leveringsperiodes tot en met de winter ruim onder 90 ct per m3, maar in de afgelopen dagen corrigeerde die prijs weer omhoog: juni handelde op ca 86 ct per m3 en de maanden tot en met de winter net boven 90 ct per m3. De prijsbeweging binnen de dag is nog steeds fors, de meeste dagen is er wel een prijsverschil van meer dan 3 ct per m3 binnen de handelsdag. Dit maakt duidelijk dat de gasmarkt nog steeds erg gespannen is."

Men kijkt ook even buiten Europa en ziet dat de gasprijsstijgingen ook daar door werken. "In Azië neemt de zorg over de hoge LNG-prijzen toe. Deze prijzen zijn niet te betalen voor afnemers, zeggen energiebedrijven in China en Japan. In China lijkt men in te zetten op maximaal steenkoolgebruik komende winter. De toegenomen export van LNG vanuit de VS begint nu ook effect te hebben op de gasmarkt daar. De gasprijzen in de VS zijn sinds midden maart ook fors opgelopen." 

Op het gebied van elektriciteit zorgde flink veel wind voor een verwachte daling van de EPEX- en onbalansprijzen. Voor deze week is vanwege de weersverwachting weer een stijging verwacht. Over de gasprijzen zijn nog altijd lastig voorspellingen te doen. Lees hier de hele update. 

In de bovengenoemde update stipt men ook de olieprijzen even kort aan. Die hebben effect op de brandstofprijzen. De NOS laat zien dat het effect van de accijnsverlaging aan de Nederlandse pomp alweer onzichtbaar is. Lees hier meer. De in het artikel van 25 genoemde Gemiddelde Landelijke Adviesprijs voor Euro95 van 2,36 euro is inmiddels alweer doorgestegen tot 2,39 euro per liter, zo zet United Consumers op een rijtje. 

De VRT schrijft over het mogelijk aanstaande olie-embargo vanuit Europa. Er wordt al even over gesproken, maar definitief is er nog steeds niets. Vandaag en morgen op een nieuwe Europese top wordt er weer over gesproken, al staat het onderwerp (veelzeggend) niet officieel op de agenda. De VRT zet de drie belangrijkste discussiepunten op een rijtje. 

Het CBS laat zien dat de afzetprijzen in de industrie in april gemiddeld 29 procent hoger lagen dan in april 2021. De grootste stijging sinds dat het CBS de cijfers bijhoudt. De oorzaak is simpel aan te wijzen: toegenomen kosten voor energie en transport. 


Bekijk hier alle cijfers bij het CBS. 

De NOS haalt 'geheime' notulen naar boven, waaruit een innige samenwerking tussen de Nederlandse overheid en de Nederlandse Aardolie Maatschappij blijkt op het gebied van gaswinning. Men schrijft: De verstrengeling tussen de oliebedrijven Shell en ExxonMobil en de Nederlandse overheid bij de gaswinning in Groningen blijkt nog groter dan gedacht. Lees hier meer. 

Glastuinbouw Nederland laat zien welke reactie men heeft ingestuurd op het in Den Haag bedachte Klimaat- en Transitiefonds. Lees hier meer. 

Staatssecretaris Vijlbrief (Mijnbouw) heeft de Eerste Kamer geïnformeerd over vertraging van de ingebruikname van de stikstofinstallatie in Zuidbroek, en geeft daarbij aan wat zijn vervolgstappen naar aanleiding van deze vertraging zullen zijn. Anderhalve week geleden werd de nieuwe vertraging al bekend. 

Op de website van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat is een document gepubliceerd waarin staat uitgelegd welke risico's de Nederlandse staat loopt door een garantie af te geven aan Gasunie voor de realisatie van een 2e drijvende LNG-terminal in de Eemshaven. Het pijnpunt is dat er haast is geboden bij realisatie, maar dat nog niet het (hele) volume al afnemers heeft. De kans op schade voor de staat wordt 'heel klein geacht'. Lees hier het document. 

Tot slot vanuit Abu Dhabi een bericht over een 'ground breaking' doorbraak op het gebied van een nieuw 'schoon gas'. Het alternatief zou 80% goedkoper zijn dan huidige conventionele energiebronnen, de CO2-emissie verlagen. De ontdekking is gedaan voor Voltage Enterprises, dat zegt ook aan andere 'innovaties en ontwrichtende technologieprojecten' te werken. 

De doorbraak luistert naar de naam Kinetic 7. Het is een gas dat uitsluitend uit water wordt gewonnen en dat 'veel geavanceerder' is dan waterstof. De productie van conventioneel waterstof kost veel energie stelt men, gevolgd door uitleg waarom Kinetic 7 beter is: "Onze gepatenteerde technologie reconstrueert water en zet het om in moleculaire clusters, die elektrisch geladen zijn om een constante oxidatie en wrijving tot stand te brengen. Dit maakt de moleculen efficiënter, waardoor ze gaan vibreren, wat op zijn beurt een zeer reactief gas creëert, dat een schoon gas en een schone vlam oplevert." Het gas is inert en wordt geproduceerd door Kinetic 7-generatoren. Lees hier meer: voltageenterprises.com