Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"In de glastuinbouw is verduurzamen onaantrekkelijker geworden"

Wat ziet potplantenkweker Léon Ammerlaan als grootste obstakel voor verduurzaming? Hij hoeft er niet lang over na te denken. Om zich heen ziet hij dat het probleem vooral ligt „bij het krijgen van vergunningen”, vertelt hij in het NRC. Ook Wageningen Economic Research concludeert dat. Zo is bij aardwarmteprojecten het „pakket aan vereisten vergroot”, rapporteren de onderzoekers. Ze wijzen onder meer op de „maatschappelijke discussie” over de veiligheid van aardwarmteprojecten.

Het Zuid-Hollandse Pijnacker, waar Ammerlaans bedrijf zit, ligt in een gebied voor intensieve tuinbouw dat het Oostland wordt genoemd. Het bedrijf staat op de lijst voor aansluiting op een grote ‘warmterotonde’, die producenten en ontvangers van warmte aan elkaar koppelt. „Vanaf de haven in Rotterdam, via Den Haag met vertakkingen naar het West- en Oostland.” Maar het project komt moeizaam van de grond, zegt Ammerlaan. „Als het goed is, gaan de eerste buizen binnenkort de grond in.”

Daar is dan jaren over „gesteggeld” door betrokkenen, zoals gemeente, provincie en Gasunie, zegt hij. En niet alle tuinders stonden te springen. Moesten ze tekenen voor afname van een hoeveelheid warmte, zonder de prijs te kennen. „En gas was heel goedkoop.”

Lees het hele artikel hier.

Publicatiedatum: