Mestvergister Twence levert voor het eerst groen gas

De mestvergister van Twence in Zenderen is vrijdag op het aardgasnet van Cogas aangesloten en heeft voor het eerst groen gas geleverd. In eerste instantie wordt, volgens het bedrijf, "een beperkt volume groen gas geproduceerd." De komende maanden wordt de productie verder opgevoerd tot uiteindelijk 5.000.000 kubieke meter gas. Daarmee kunnen 3.000 huishoudens verwarmd worden.

Twence levert ook CO2 aan de glastuinbouw. Hiervoor investeert het bedrijf in CO2-afvanginstallaties

Van varkensmest tot groen gas
Varkensmest, afkomstig van varkenshouders uit de regio, wordt allereerst opgeslagen in ontvangstsilo’s. Daarna vindt in vergistingssilo’s de vergisting plaats en ontstaat biogas. Dit biogas wordt in een reinigingsproces omgezet naar groen gas. Een uitgebreide kwaliteitscontrole garandeert dat het groen gas aan aardgaskwaliteit voldoet. Het goedgekeurde groen gas wordt vervolgens ingevoerd op het regionale aardgasnet.

Ingebruikname volledige installatie
Naast de start van de groen gasproductie loopt de realisatie van de mestverwaardingsinstallatie volgens planning. De komende maanden worden de verschillende installatie-onderdelen stapsgewijs in gebruik genomen. Naar verwachting zal de installatie in de zomer volledig in gebruik genomen worden.

Bron: Twence


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven