Fors meer budget voor SDE++, mede dankzij dure CO2

Vanaf 28 juni gaat de Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++) voor dit jaar open in Nederland. Bedrijven en (non-profit)instellingen kunnen nu ook voor een aantal nieuwe categorieën subsidie aanvragen, zoals voor projecten met waterstof gekoppeld aan een wind- of zonnepark. Het totale openstellingsbudget is 13 miljard euro, fors hoger dan voorgaande jaren, zo deelt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Nederlandse ondernemers vroegen in 2021 voor €12 miljard subsidie aan in de openstellingsronde 2021 van de subsidieregeling Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++). Destijds was slechts 5 miljard beschikbaar

De SDE++regeling stimuleert bedrijven en (non-profit)instellingen bij het verminderen van de CO2-uitstoot door subsidie te geven voor projecten die hernieuwbare (duurzame) energie produceren of CO2-verminderende technieken toepassen. Door het hogere openstellingsbudget komen meer technologieën en projecten in aanmerking. En kan de CO2-uitstoot in Nederland sneller omlaag.

Hoger budget
De verwachting is dat de Europese CO2-prijs (ETS) hoger uitvalt waardoor er voor eerder goedgekeurde projecten minder subsidie nodig is dan verwacht. Hierdoor is er eenmalig € 2 miljard extra budget beschikbaar. Daarnaast heeft het kabinet op Prinsjesdag 2021 besloten om extra budget vrij te maken. Hierdoor is het openstellingsbudget eenmalig met € 6 miljard verhoogd.

Nieuwe categorieën en aanpassingen
De SDE++-regeling staat sinds 2020 behalve voor hernieuwbare energieproductie, ook open voor andere CO2-verminderende technieken. Dit jaar wordt de regeling voor een aantal nieuwe categorieën opengesteld. Zoals waterstofinstallaties die direct aan wind- of zonneparken gekoppeld zijn. En elektrificatie in de industrie door middel van hybride glasovens. Ook Carbon Capture and Utilization (CCU) komt in aanmerking voor subsidie. Voor de techniek, gebruikt in de glastuinbouw, heeft Nederland goedkeuring gekregen van de Europese Commissie, zo schrijft minister Jetten van Klimaat en Energie in een brief aan de Tweede Kamer

Aardwarmte
Aardwarmteprojecten (geothermie) krijgen in deze ronde langer de tijd om het project te realiseren na een subsidieaanvraag. Hierdoor sluit de SDE++ beter aan bij aardwarmteprojecten die in Nederland worden ontwikkeld. Omdat CO2-afvang en -opslag (CCS) potentie heeft om op korte termijn de CO2-uitstoot fors te verlagen, wordt het plafond voor de industrie met 1,5 megaton verhoogd.

CCS-projecten krijgen een jaar langer de tijd om projecten af te ronden. Door het plafond en het periodieke onderzoek naar kosteneffectieve alternatieven blijft er voldoende budget beschikbaar voor andere technieken. De SDE++ is de belangrijkste regeling om de CO2-uitstoot op een kosteneffectieve manier te verminderen in Nederland.

Biomassa
Het kabinet streeft ernaar een afbouwpad voor de subsidieafgifte aan lagetemperatuurwarmteprojecten met houtige biogrondstoffen te presenteren vóór openstelling van de SDE++ 2022, schrijft Jetten in de hierboven genoemde brief ook. Zolang dat pad er nog niet is, blijft de temperatuureis van 100 graden Celsius gelden in de SDE++ 2022.

Bron: RVO


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven