Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Ward Verberck, Brexit-begeleider VLAM:

"Verplichte aanlevering fytosanitair certificaat zal voor uitdagingen zorgen in AGF-export naar VK"

Tholen - "De grote uitdaging voor exporterende AGF-bedrijven naar het Verenigd Koninkrijk komt vanaf 1 juli eigenlijk pas echt", vertelt Ward Verberck van VLAM. Hij is verleden jaar door VLAM aangesteld als Brexit-begeleider om Belgische exportbedrijven te ondersteunen bij de gevolgen van de Brexit voor bedrijven in de AGF-sector.

"Tot nu toe zag ik vooral bedrijven verschijnen bij problemen met administratieve aanpassingen van de Brexit in verband met douane, logistiek, verpakkingen, etc., maar vanaf juli zal het aanleveren van een fytosanitair certificaat verplicht worden, wat zowel praktisch als administratief uitdagend gaat zijn."

"Deze sector moet het natuurlijk hebben van zijn flexibiliteit", gaat Ward verder. "Nu is het zo dat een klant na 12en nog even kan bellen dat ze wat goederen nodig hebben en dan ging het dezelfde dag nog mee. Straks zie je dat het vanwege de administratieve taken die erbij komen kijken pas eventueel een volgende dag mee kan. Hierdoor stonden bedrijven voor de vraag: passen we ons aan of kiezen we voor andere markten dan de VK? Er zijn wel wat bedrijven, die occasioneel handelde met de VK, daardoor gestopt, ook vanwege de bijkomende kosten. Bedrijven waarvoor het een belangrijke markt is, hebben zich echter wel aangepast. De grote bedrijven worden daardoor wel groter, waardoor het aanbod ook wat schaarser zal zijn. Dit kan wat prijsdruk opleveren."

Goede voorbereiding
Het belangrijkste advies wat Ward hierin kan geven is een goede voorbereiding, je goed informeren en een goede afstemming tussen importerende en exporterende partijen. "Het is gewoon belangrijk om op de hoogte te zijn van alle plichtplegingen die bij de export zullen horen. Daar ben ik er ook voor. Nu zijn veel bedrijven in Nederland en Belgiƫ wel bekend met de administratieve taken die komen kijken bij export buiten de EU, waardoor ze er zich met export naar de VK ook zeker op zullen aanpassen. Bovendien is de invoerdatum al meerdere keren verschoven, waardoor velen de voorbereidingen al in een eerder stadium hebben getroffen. Die waarvoor het nieuw was, hebben er meer moeite mee. Ik raad echter alle bedrijven aan om op zijn minst de oefening te maken wat de export betreft."

Kinderziektes
Ward voorziet in de eerste maanden na de invoer ook wel wat problemen. "Er zullen altijd wel kinderziektes zijn. Toen het fytosanitair certificaat begin 2021 verplicht werd voor de sierteelt heeft het ook tijd gekost om het onder controle te krijgen. Deze hebben ze echter grotendeels overwonnen. Voor de AGF-sector zal dat niet anders zijn. Bovendien kunnen de ervaringen vanuit de sierteeltsector hiervoor worden gebruikt. Het wordt voor alle partijen een spannende tijd na 1 juli, maar de voorbereidingen zijn getroffen. Er wordt extra personeel aangenomen voor de controles, maar de 'proof will be in the eating of the pudding'."

Vanuit het VK zal er ongetwijfeld ook wat gewenning in moeten komen, zo stelt Ward. "Groupage gaat bijvoorbeeld, zeker voor kleine bedrijven, lastig worden. Een wagen met 32 pallets zal natuurlijk ook 32 certificaten moeten hebben die gecontroleerd worden. Dit zal best wat frustraties opleveren, maar het zit in de aard van deze sector dat er oplossingen gevonden zullen worden." Ward zoekt, naast het adviseren, ook oplossingen voor dit soort structurele problemen die de export in gevaar zouden kunnen brengen. "Samen met verschillende partners kijken we hoe we dit optimaal kunnen stroomlijnen."

Wat betreft fysieke controles verwacht Ward weinig problemen. "Ze gaan natuurlijk niet alle goederen fysiek controleren, anders krijg je lange wachtrijen. Zeker bij bederfelijke goederen, als groenten en fruit, is 'transit time' heel belangrijk. Het wordt uiteraard een uitdaging om alles zo vlot mogelijk te laten verlopen en de goederen ter plaatse te krijgen, maar daar zullen ze vanuit de VK alles aan doen. Niemand wil lege schappen in de supermarkten. Bij bedrijven waarbij het papierwerk altijd op orde is, zullen de controles vlot verlopen. Bij anderen zal men strenger zijn", verwacht Ward.

Voor meer informatie:
Ward Verberck
VLAM
+32(0)473 269 472
Ward.verberck@vlam.be