Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
StoneX actief met lokale entiteit op Braziliaanse en Colombiaanse markt

"Er valt voor Europese fruitimporteurs veel geld te besparen met betaling in lokale valuta"

Tholen - Je denkt als Europese importeur een goede deal gemaakt te hebben met de import van Braziliaanse mango's of Colombiaanse rozen. Toch blijft er volgens Laurens Maartens van StoneX vaak nog onnodig geld aan de strijkstok hangen. "Europese importeurs kunnen veelal niet in de lokale valuta betalen. Hierdoor heeft men totaal geen idee welke wisselkoers door de bank in rekening wordt gebracht. Daarmee is men dus volledig overgeleverd aan de grillen van de lokale bank. Vaak weet men niet beter, maar hierbij valt ongelofelijk veel geld te besparen."


Laurens Maartens

StoneX is gespecialiseerd in de zogeheten 'cross border payments' naar de minder gangbare valuta. Om haar klanten nog van een bredere dienstverlening te voorzien, startte het bedrijf een eigen entiteit in Brazilië om voor ondernemers zowel de inkomende als uitgaande gelden te faciliteren en het papierwerk voor haar rekening te nemen. Inmiddels heeft de financiële dienstverlener vestigingen in São Paulo, Campinas en Porto Alegre. Dit jaar volgde de vergunning om met een eigen entiteit in Colombia van start te gaan.

"Het lijkt misschien eenvoudig, maar lokale betalingen zijn in dit soort lastig, al dan niet onmogelijk. Voor menig business controller levert dit de nodige hoofdpijn op. Die betalingen moeten via een lokale entiteit lopen en het gros van de partijen op de markt heeft die niet. Wij kregen in 2018 als één van de eerste buitenlandse partijen een licentie van de Braziliaanse bank om zowel inkomende als uitkomende betalingen lokaal te faciliteren. Hierdoor hebben wij nu de mogelijkheid om voor de klant de betaling te doen in de Braziliaanse reaal. Met de vergunning die we onlangs hebben verkregen in Colombia kunnen we dat nu ook in de peso", vertelt Laurens.

"Bovendien nemen we de hele papierwinkel voor onze rekening. Dankzij onze lokale aanwezigheid hier en daar loopt die informatiestroom beduidend soepeler. Daarnaast kunnen we bedrijven met een productiefaciliteit in deze landen ondersteunen door in de lokale munt de betaling te verrichten, denk aan uitbetaling van de lonen. Ook hier valt ongelofelijk veel op te besparen. Onze werkwijze is volledig transparant, wij geven een klant een koers mee, zodat hij op voorhand weet hoeveel euro's of dollars hij moet betalen om aan zijn verplichting te voldoen. Er worden geen fees, commissies of andere kosten aan de transacties toegevoegd."

"De lokale aanwezigheid maakt ons erg interessant voor Europese AGF-importeurs. Hier hebben honderden bedrijven mee te maken. Zowel Brazilië als Colombia zijn als fruitproductie- en exportland sterk in opkomst. De Braziliaanse fruitsector heeft in 2021 de kaap van 1 miljard dollar (876,8 mln euro) aan fruitexport bereikt. Het land stuurde vorig jaar ongeveer 1,2 miljoen ton fruit naar de internationale markt. Afgelopen jaar nam de import van Braziliaans fruit naar Nederland met 19% toe en vanuit Colombia, voornamelijk dankzij de toenemende stroom avocado's zelfs met 32%", rekent Laurens voor. "Ook voor de sierteelt liggen hier grote kansen. Colombia heeft niet voor niets het grootste aantal soorten orchideeën in de wereld. Vanuit Amsterdam hebben we de afgelopen maanden veel vraag gezien om de betalingen naar deze landen te faciliteren."

De coronapandemie heeft volgens hem geen negatieve impact gehad op de dienstverlening. "In tegenstelling tot veel bedrijven zijn onze stromen zelfs toegenomen tijdens de pandemie. Vorig jaar hebben we alleen in Brazilië al meer dan 1 miljard dollar aan betalingen verwerkt. Ons webgebaseerde wereldwijde betalingsplatform stelt klanten in staat hun transacties elektronisch op elk moment van de dag te verrichten, inclusief due diligence-onderzoek en Know Your Customer (KYC)-check. Deze toegevoegde waarde stelde ons in staat om een nog sterkere relatie met onze klanten op te bouwen en dat zelfs middenin de pandemie." Laurens roept ondernemers met vragen over het converteren van valuta's of betalingen naar Brazilië of Colombia op om de proef eens op de som te nemen. "Vergelijken kost altijd niets!"

Voor meer informatie:
Laurens Maartens
StoneX Financial GmbH
World Trade Center, Tower H
1077 XV Amsterdam
+31 (0) 615478859
laurens.maartens@stonex.com 
Website