Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

40 procent van exporteurs maakt nog geen gebruik van voordelige handelstarieven

De Europese Unie (EU) heeft afspraken gemaakt over de handel (export en import) met veel landen buiten de EU. In handelstermen zijn dit 'derde landen'. Anne Griffioen, senior beleidsmedewerker internationaal ondernemen bij evofenedex: "In die handelsakkoorden zitten voordelen voor ondernemers die echt de moeite waard zijn. Maar lang niet iedereen haalt die voordelen eruit." Waar lopen ondernemers tegenaan?

Een goed voorbeeld is het Comprehensive Economic and Trade Agreement (CETA), een handelsverdrag tussen de EU en Canada. Dit verdrag geldt sinds 2017, voor de invoer én uitvoer. Anne legt uit wat het voordeel is voor Nederlandse bedrijven die producten uitvoeren. "CETA schafte 98 procent van de Canadese invoertarieven af. Dat scheelt dus flink als je Europese producten naar Canada uitvoert. Je bespaart zo 8 tot 15 procent aan kosten." Zo'n handelsverdrag wordt langzamerhand bekend. In 2017 maakte 31 procent van de Nederlandse exporteurs naar Canada gebruik van die voordelige handelstarieven. In 2018, een jaar later, was dat 50 procent en in 2019, 60 procent van de exporteurs. Maar dat vindt Anne niet genoeg: "40 procent maakt dus geen gebruik van die kans!” Hoe zit dat?

Anne heeft veel aan de ervaringen van ondernemers. "Ze vertellen waar zij tegenaan lopen en hoe die handelsverdragen in de praktijk werken. Ondernemers komen ook met ideeën voor nieuwe handelsakkoorden." Met deze informatie op zak gaat Anne in gesprek met beleidsmakers en Kamerleden.

Meer interesse in handelsakkoorden
Ondernemers die gebruik willen maken van de voordelen van handelsakkoorden moeten dat goed regelen. Anne: "Het betekent dat je moet investeren in kennis. Je moet bij de douane bewijzen wat de oorsprong is van je product. Voor ondernemers is die onzekerheid over dat regelen nog een drempel."

Sinds het Verenigd Koninkrijk uit de EU stapte, hebben we er een belangrijk 'derde land' bij. Anne denkt dat daardoor meer interesse ontstaat voor handelsakkoorden. "Het VK is een van onze favoriete handelspartners. Ondernemers zien dat het wat oplevert als je meer weet over zakendoen met landen buiten de EU."

Access2Markets
Anne wijst tot slot op de gratis portal Access2Markets van de Europese Commissie over handelsverdragen met landen buiten de EU. Daar kunnen ondernemers bijvoorbeeld importtarieven voor hun product opzoeken. Heel handig, maar vrij onbekend. Anne: "Maar 10 procent van de exportmanagers kent Access2Markets."

Nationaal Export Event
Doe je zaken buiten de EU? En maak je gebruik van de voordelen van internationale handelsafspraken? Kom erachter tijdens de kennissessie 'Profiteren van handelsakkoorden' op het Nationaal Export Event (NEX21) in Den Bosch op 3 november.

Bekijk het volledige programma en doe gratis mee aan NEX21.

Bron: RVO

Publicatiedatum: