uitrol en verdere ontwikkeling slimme plaaginsectenmonitor en vleermuisdrone

PATS ontvangt investering

PATS, een Delftse onderneming die met behulp van vision en AI plaaginsecten signaleert en vervolgens met kleine drones bestrijdt, heeft een investering opgehaald. De financiering wordt gebruikt om de eerste commerciƫle module van de technologie op grote schaal in de markt te zetten. De nieuwe investeerders zijn Jaap Korteweg en Kees van Geest. Zij sluiten aan bij de bestaande investeerders UNIIQ en Delft Enterprises.

Plaaginsecten kunnen in de glastuinbouw flinke schade aanrichten in gewassen zoals tomaat en aardbei. Een grote uitdaging is vooral de toenemende druk van motten en rupsen plagen. Die kunnen razendsnel voor grote verliezen zorgen, want zij vreten de gewassen direct aan. Op piek momenten gaat het soms wel om schades van tientallen procenten. Om dit soort plagen te beheersen wordt er eerst actief gescout middels visuele inspecties in en rondom het gewas. Vervolgens worden gewasbeschermingsmiddelen ingezet die de plaag bestrijden. Deze middelen zijn vaak niet toereikend om de hele plaag onder de duim te krijgen. De kosten van arbeid, middelen en schades kunnen oplopen tot wel 5 euro per vierkante meter op jaarbasis.

PATS automatiseert deze onregelmatige en visuele inspecties, door de plaag activiteit met haar camera oplossing continu te monitoren. Dit helpt kwekers om het huidige middelenpakket gerichter in te zetten, en zo plagen eerder de kop in te drukken. Daarnaast rolt PATS nog deze maand de eerste kleine, vleermuisachtige drones commercieel uit bij een aantal gerberakwekers. Hiermee worden de gedetecteerde plaaginsecten ook direct uitgeschakeld. Zo kan de plaag zich niet verder ontwikkelen, en kunnen extreme schades voorkomen worden. De positieve resultaten bij tientallen gebruikers met de plaaginsecten monitor, PATS-C, biedt nu perspectief voor een versnelde uitrol. De financiering zal naast de versnelling ook voor de verdere ontwikkeling van andere PATS modules worden aangewend.

Voor meer informatie:
PATS
www.pats-drones.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven