Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Peter Hendriks, CEO Hoogendoorn Growth Management:

“We kunnen nu gaan knallen”

Tholen – Afgelopen najaar had Hoogendoorn Growth Management groot nieuws. Met gepaste trots werd ‘haar grootste innovatie tot op heden’ gepresenteerd: IIVO. De ‘next level’ procescomputer is het nieuwe vlaggenschip van de tuinbouwautomatiseerder die terloops nog een nieuwtje deelde in hetzelfde bericht. Peter Hendriks zou als CEO mede aan het roer komen te staan.

Per 1 januari 2021 is de benoeming echt officieel en dus is het hoog tijd om eens met de pas 39-jarige tuinderszoon en inmiddels Hoogendoorn-directeur te spreken over innovatie, algoritmes en partnerschappen om voortuitgang te blijven maken. “Met IIVO hebben we alle voorwaarden gecreëerd om nu te kunnen knallen.”

Peter vormt samen met de vertrouwde gezichten Martin Helmich (op de foto links) en Freerk Visser (hier niet op de foto) het managementteam. Martin blijft verantwoordelijk de commerciële relatie met partners en klanten, terwijl Freerk de operationele zaken onder zijn hoede heeft. Peter gaat zich focussen op innovatie en strategie.

Expertkennis
In Vlaardingen werd de laatste jaren in alle rust naar dat moment toegewerkt. “Vijftig jaar code is opzijgeschoven om écht iets nieuws te bouwen”, vertelt Peter. “IIVO is voor ons de eerste hele grote stap naar geautomatiseerd telen.”

Voor IIVO werden ‘alle ontwikkelingen en regelingen uit het verleden opnieuw tegen het licht gehouden’. Wat is goed, wat kan beter en vooral: wat wordt er gevraagd in de toekomst in deze snel veranderende internationale wereld? Het heeft geresulteerd in een robuust en intelligent systeem die, t.o.v. van voorganger iSii, ‘nog gebruiksvriendelijker en veelzijdiger’ is en heel makkelijk uit te breiden naar de toekomst toe.

“Je kunt het systeem als teler of teeltadviseur nog precies zo instellen zoals jij wilt, daarin verschilt de IIVO niet van de iSii”, vertelt Peter. “Toch is de gebruikerservaring flink verbeterd qua dasboards en informatievoorziening, kun je veel makkelijker werken op afstand, is het bedienen van meerdere vestigingen super eenvoudig en zijn back-ups en updates automatisch ingesteld.”

Maar ook qua regelingen en het gebruik daarvan zijn grote stappen gezet. “We hebben volop ingezet op het slimmer maken van regelingen en het toevoegen van algoritmes. Hierbij volgen we de principes van Plant Empowerment. Dit hebben we ook aan het grote publiek laten zien als onderdeel van het winnende team in de laatste Autonomous Greenhouse Challenge.”

Klanten kunnen kiezen of ze dit ook zouden willen toepassen in de toekomst. “Onze focus lag en ligt op innovatie, maar wel nadrukkelijk met de klant in gedachten. Daarom zijn we continu in gesprek met onze klanten. Wat we wel en niet moeten ontwikkelen en of onze strategie juist is. Zij zijn immers degenen die het systeem in de kas gebruiken. Zo is het dus ook met autonoom telen. In de challenge is bewezen dat algoritmes werken, maar zit iedereen erop te wachten? Dat is de vraag die we hen stellen.”

Liever EI i.p.v. AI
Toch omarmt nog lang niet iedereen het ‘autonoom telen’. Dat ziet ook Peter. Hij is geen voorstander van het gebruik van het containerbegrip dat vaak in één adem genoemd wordt samen met Artificial Intelligence. “Wij gebruiken liever het begrip data gedreven telen. Dat is namelijk ook wat wij telers met IIVO laten doen. Er zijn steeds meer data voorhanden waardoor wij steeds betere algoritmes kunnen schrijven. Dat is onze expertkennis, ook wel Expert Intelligence genoemd, waarmee de computer, samen met in de praktijk de verzamelde teeltdata, weer beslissingen kan nemen.”

Belangrijk is daarbij dat de teler de beslissingen van ‘het systeem’ altijd kan begrijpen en uitleggen. “Vandaar dat wij bij data gedreven telen werken volgens de principes van Plant Empowerment. In dat theoretisch kader staan eigenlijk alle basisregels waarop wij onze automatische teeltsturing baseren. Als bijvoorbeeld de schermen, de temperatuur of de vochtigheid iets anders worden geregeld dan de teler gewend is, moet dat zich met deze regels laten verklaren en uitleggen.

Idealiter krijgen telers daarom eerst training over de principes van Plant Empowerment, gaan ze er daarna in de praktijk mee aan de slag én pas bij stap drie laten wij de klimaatcomputer automatisch zijn werk doen. Op die manier voorkom je dat als het kasklimaat ‘anders is’ dan de teler gewend is en de teler direct de algoritme knop weer uitzet. Uiteraard kan de teler altijd zelf zijn strategie samen met zijn consultant bepalen en hierop bijsturen. Op deze manier laat je de algoritmes het werk voor je doen. De ervaring leert dat IIVO, met dank aan miljoenen regels code, de teler heel slim en op hoog niveau laat telen.”

De komende jaren zal ‘regel gestuurd’ sturen steeds vaker ‘algoritme gestuurd’ worden in de kas. Dat is nog steeds wel iets anders dan volledig ‘autonoom telen’. “Je hebt altijd nog mensen ter plekke nodig die zaken in de gaten houden.”

De belofte dat Artificial Intelligence alles oplost klinkt volgens Peter heel leuk, maar ziet hij niet gebeuren. Zo ook niet het gebruik van bijvoorbeeld deep learning, dat wil zeggen zelflerende algoritmes op basis van data uit het verleden. “Voor klimaatsturing kiezen wij daar heel bewust juist níet voor op dit moment”, legt Peter uit. “Voor o.a. oogstvoorspelling is het een hele mooie techniek om steeds beter de oogst te kunnen voorspellen, maar voor een kasklimaat ligt het gevaar op de loer dat het systeem verkeerde informatie uit het verleden gaat inlezen, bijvoorbeeld uit een periode waarin het klimaat nog niet optimaal was of dat gemaakte foutjes meegenomen worden in het inlezen van het gedrag van het systeem. Wij geloven dat je Artificial Intelligence moet gebruiken om te voorspellen wat er gaat gebeuren, maar dat je Expert Intelligence moet gebruiken om te bepalen of dat het beste is wat er kan gebeuren. Deze twee combineren wij dan ook in de IIVO.”

Flexibel fundament
De komende tijd gaan steeds meer telers kennis maken met IIVO en met de daarin verwerkte Expert Intelligence. “Bij het ontwikkelen van de IIVO is veel meer rekening gehouden met de internationalisering dan tijdens de ontwikkeling van voorganger iSii. De komende jaren zal het tuinbouwareaal veel harder blijven groeien dan dat er telers opgeleid worden om de wereldbevolking goed te kunnen voeden. Dat vraagt om innovatieve en verbeterde technieken. Met IIVO hebben wij nu een flexibel fundament om continu mee door te blijven ontwikkelen, zonder het risico te lopen dat het fundament verouderd raakt. Daarom hebben we veel energie gestoken in het mogelijk maken van het updaten van het systeem op afstand. In plaats van fysiek een ‘cd’tje indraaien’ zoals het vroeger heette, kunnen we nu van afstand, online dus, na natuurlijk eerst uitvoerig te hebben getest, steeds nieuwe updates snel distribueren.”

Stil zitten is er in Vlaardingen dus ook na de introductie niet bij. Men kan gaan ‘knallen’ met IIVO en blijft ondertussen oren en ogen openhouden om te horen wat de klant, de teler, wenst én om te zien wat er zich als mogelijk interessante innovaties van binnen en buiten de tuinbouw aanbieden. “Met mijn innovatiebril op kijk ik zeker naar zaken als o.a. nieuwe robotica en ook naar sensoren. Daarmee worden steeds meer voorheen ‘onmeetbare’ zaken meetbaar. Vanuit de principes van Plant Empowerment, waarin de plant centraal staat, heel waardevol. Samen met IIVO gaat de teler daarmee nog slimmer telen.”

Voor meer informatie:
Hoogendoorn Growth Management
www.hoogendoorn.nl 
info@hoogendoorn.nl 

Peter Hendriks 
phe@hoogendoorn.nl