Arthur Spruit, Aardam

Het verhaal van de Mexicaanse dwergpalm

De Mexicaanse dwergpalm, met als Latijnse naam Chamaedorea elegans, wordt al zo’n 50 jaar als kamerplant geteeld. Wereldwijd behoort de plant inmiddels tot het standaard assortiment van bloemenwinkels en in de handel en bij de consument zijn er dan ook talloze lokale namen* voor in gebruik.


Arthur Spruit, in pre-corona tijden, op zoek naar the best and finest in de Mexicaanse jungle

De Mexicaanse dwergpalm komt van origine inderdaad uit Mexico. Mexico (en buurland Guatemala en Belize) is het enige land waar de planten ook daadwerkelijk zaden produceren. De planten zijn de vinden als onder begroeiing in het oerwoud.


Links de bloempjes aan de plant, rechts zaadjes in de koeling

Voor de boeketindustrie wordt door het jaar heen het palmblad geoogst. Dit wordt gedaan door de lokale bevolking, die de planten goed verzorgt. In de herfst zijn de zaden rijp, waarop ze geplukt worden. Vanuit de Mexicaanse overheid zijn er programma’s om deze business dit te stimuleren. Dit heet ook wel ‘Non Timber forrest products’, wat zoveel wil zeggen dat het duurzame inkomsten voor de lokale bevolking genereert zonder het bos te kappen.

Productie van jonge planten in kas bij Aardam

De plant heeft vele toepassingen en wordt geproduceerd en geleverd in kleine en grote potmaten, in glas biotoop, in arrangementen en verwerkt tot ‘mosbollen’.

Klaar voor verzending naar klanten over de hele wereld

Het zijn sterke planten die weinig licht en verzorging behoeven. Ook misstaat hij nergens, verbetert hij het binnenklimaat door verdamping en hebben de planten een luchtzuiverende werking.


Eindproduct

Bij Aardam worden de zaden, die in de herfst geoogst zijn, bewaard in de koelcel, zodat er in de kassen wekelijks nieuwe planten gezaaid kunnen worden. De jonge planten vinden dan hun weg naar kwekerijen over de hele wereld, alwaar er vervolgens verkoop klare planten van gekweekt worden.


Eindproduct+

"En zo heeft een op het oog “eenvoudig” plantje vele toepassingen en is het door de hele keten een gewaardeerd product”, besluit Arthur Spruit van Aardam, de (op)kweker van o.a. de Mexicaanse dwergpalm.

Voor meer informatie:
Kwekerij Aardam Planten B.V.
Oostkanaalweg 5b
2445 BA Aarlanderveen
T: +31 (0) 172-473841
E: info@aardam.nl
www.aardam.nl

 

*Een paar voorbeelden: Parlor Palm, Parlour Palm, Neanthe Bella palm, Mexicaanse dwerg palm, Xiu zhen ye zi, Collinia elegans, Kamerpalm, Areca-elegante, Bergpalm, Chamaedorea deppeana, Chamaedorea elegans Mart., Chamaedorea elegans var. angustifolia, Chamaedorea helleriana, Chamaedorea humilis, Chamaedorea pulchella, Collinia deppeana, Collinia elegans, Collinia elegans var. angustifolia, Collinia humilis, Good-luck palm, Kunthia deppii, Mexikanische Bergpalme, Neanthe bella, Neanthe elegans, Neanthe neesiana, Nunnezharia elegans, Nunnezharia humilis, Nunnezharia pulchella, Pacaya, Palmeira-bambú, Zierliche Bergpalme, Palm, Bergpalme, Chamedorea eregansu, Khamedoreia iziashchnaia, Pacaya, ה עדינה, チヤメドレァ, テブルヤシ,ヒメテブルヤシ, Camedórea-elegante,неанта красивая, Palmera de salón, Palma nana, хамедорея изящная.


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven