Twee groentetelers maken plaats voor één grote chrysantenkas in hartje Westland

Tholen - MG Grand BV en Van Uffelen Flowers hebben gezamenlijk een kavel van bijna 12 hectare gekocht aan de Laan van Boekenstijn in De Lier. De grond behoorde tot voor kort aan twee groentetelers, Van Kester-Weijs BV en Vitom, welke zijn uitgekocht. De kassen worden momenteel gesloopt, per 1 maart hopen de chrysantenkwekers te starten met de bouw van een nieuw bedrijf, waar zij beiden voor de helft eigenaar van zullen worden.

Er komt één lange kas, zo vertelt Michel Grootscholten. Links van het pad zal met een specifieke set troschrysantenrassen gerouleerd worden, aan de andere kant van het pad idem maar met een andere, qua teelt eveneens goed op elkaar afgestemde set rassen. Wie e.e.a. gaat bouwen is nog niet bekend.

Beide Westlandse kwekers zijn in hun nopjes met de locatie (midden in het Westland) en de omvang van de kavel (bijna 12 hectare, waarvan ruim 90% kan worden bebouwd). Hoewel zeker niet oud waren de bestaande kassen volgens Michel niet ideaal voor de teelt van chrysanten. Een overname van de twee (feitelijk zelfs drie) kassen zou bovendien tot veel praktische problemen leiden en daarom lag nieuwbouw voor de hand. "Het verbaasde mij overigens wel dat zich geen groentekwekers gemeld hebben. Kennelijk hadden die geen interesse, was het ze te klein en/of willen die het Westland uit."

Aan de Laan van Boekestijn 10 in De Lier werden lange tijd troscherrytomaten geteeld en de laatste twee jaar komkommers. Vitom prijkte op de gevel, net als dat het geval is aan de Kreekrug, waar telers Rob en Theo Groenewegen nog een locatie hebben. De andere tuin op nummer 16 was van Van Kester-Weijs BV, tomatenteler. Aanvankelijk wilde alleen die laatste zijn bedrijf verkopen, bij Vitom, zo vertelt Rob desgevraagd, is de vraag pas gaan spelen toen de vraag eind juni plotseling op tafel kwam.

Voor de duidelijkheid: het betreft geen fusie. Beide bedrijven blijven, met eigen productie en eigen locaties, onafhankelijk van elkaar opereren. Wel zitten beide kwekers in Zentoo, en ook zullen de bloemen van het nieuwe bedrijf onder dit merk op de markt gezet worden. Wat de heren daarnaast bindt is de wil tot groeien en, vanzelfsprekend, een goede onderlinge verstandhouding.

De koop werd begeleid door Sybrand Abma en Erik den Drijver van Santen & Gasille Makelaardij. Het project is, zo vertelt Erik tot besluit, bijzonder omdat het grootschalig is, gelegen midden in het Westland en tevens, door het samenvoegen van een tweetal glastuinbouwbedrijven, een vorm van herstructurering. "Dat maakte het traject ook voor ons als makelaar bijzonder uitdagend."


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven