Meer afsluitbare kledingkasten, minder stapelbedden voor arbeiders in 2020

Rob Boogert van Stapelbed.com kijkt terug op een bijzonder plukseizoen. “Daar waar de aanvragen voor nieuw huisvestigingsmateriaal begin maart nog als vanouds binnenkwamen, kwam de onheilswolk ‘corona’ in de daaropvolgende maanden ook over onze afzetmarkt gedreven.”

Op sommige gebieden zagen hij een terugloop, op andere juist een verrassende toename in de vraag, mede als gevolg van de SNF-norm (Stichting Normering Flexwonen), vertelt hij.

“Het eerste wat we ervan merkten, was dat de aspergeoogst blijkbaar stroever ging dan andere jaren. De oogst viel precies in de beginperiode van de corona-perikelen en veel aspergetelers hadden moeite om aan voldoende mensen te komen. Middels lokale initiatieven, waarbij onder andere werkloze mensen vanuit de horeca werden opgetrommeld, kon het redelijk worden opgevangen. Maar met een gesloten horeca was de afzet nog altijd moeizaam. Kortom: er werd minder geplukt, minder gegeten en minder geïnvesteerd.”

Lockerkasten
“Na deze stroeve start kwamen de aardbeitelers en diverse bloemenkwekers verrassend genoeg toch weer bijna als vanouds naar ons toe om bestellingen te plaatsen voor bedden, matrassen, tafels, stoelen en vooral kasten. Maar wat ons echt heeft verbaasd, waren de hoeveelheden afsluitbare garderobekasten (ook wel ‘lockerkasten’) die werden besteld.”

“Het is duidelijk dat de SNF-norm en de daaruit voortkomende controles veel telers en kwekers hebben doen besluiten om dergelijke kasten in veelvoud nieuw te bestellen. Volgens de SNF-norm dienen deze een minimale inhoud van 360 liter te hebben en dient elke seizoensmedewerker minimaal één eigen, afsluitbare kast te hebben. Wij hebben sinds twee jaar een ideale metalen garderobekast met een inhoud van 400 liter. Deze is gemaakt van stevig koudgewalst metaal van 0.8 mm dikte en voorzien van een afsluitbare deur en een hang- en leggedeelte.”

Opbergplek
“Grotere kasten en speciale rolkasten voor onder het bed zijn goed verkocht. Deze rolkasten zijn interessant om toe te lichten. De ruimte onder het bed is ideaal om te gebruiken als opbergplek. Wij ontwierpen daarom een afsluitbare rolkast met een inhoud van eveneens 360 liter waarvan er exact twee onder onze bedden passen. Op deze manier wordt de ruimte effectief gebruikt en kan er eventueel voor worden gekozen om een gedeelte van de andere kasten weg te laten, waardoor meer leefruimte overblijft.”

Minder stapelbedden
“Veel telers en kwekers zijn van het gebruik van stapelbedden afgestapt. Dat is deels natuurlijk het gevolg van de richtlijn om minimaal 1,5 meter afstand te houden, maar wat we ook zien is dat men steeds vaker arbeiders meer privacy wil bieden door middel van een eigen, losstaand bed.

Arbeidsmigranten stellen tegenwoordig ook hogere eisen en dat gaat verder dan de hoogte van het salaris. De kwaliteit van de huisvesting gaat steeds zwaarder wegen bij de beslissing of men wel of niet wil komen werken. Er zijn verhalen bekend van arbeiders die op locatie aankwamen en direct rechtsomkeert maakten vanwege de slechte huisvesting. Het is volgens ons echt belangrijk om hierin te investeren en dat hoeven geen torenhoge kosten te zijn. Wij verkopen oerdegelijke metalen bedden. Voor al onze spullen geldt: gegarandeerd hufter- en hooliganproof.”

Matrassen zonder horrorverhalen
“Met de matrassen is het niet anders gesteld. Waar vroeger de eerste vraag was: ‘Hebben jullie gebruikte matrassen?’, vraag men tegenwoordig vooral naar nieuw materiaal. De afgelopen twee jaar hebben we vooral veel nieuwe incontinentiematrassen verkocht. Die zijn afwasbaar, brandvertragend, maar vooral: er kunnen geen bedwantsen in gaan zitten. Wie dat eenmaal in zijn accommodatie heeft, kan daar horrorverhalen over vertellen. De kosten voor het verdelgen van deze ‘krengen’ ligt rond de 10.000 euro voor een gehele accommodatie. Voorkomen is dus ook hier veel beter dan genezen.

“Al met al was 2020 ook voor ons een bewogen seizoen en een jaar dat anders was dan andere jaren. We bedanken alle telers en kwekers die de afgelopen plukperiode weer hun vertrouwen in ons hebben gesteld door onze materialen af te nemen, en zien ernaar uit om u komend seizoen weer van sterk en betaalbaar huisvestingsmateriaal te voorzien.”

Voor meer informatie:
Stapelbed.com
www.stapelbed.com 
info@stapelbed.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.