34 (!) hectare

China's grootste rozenproject in de maak

In Lanzhou, in het noordwesten van de Chinese provincie Gansu, wordt momenteel het grootste rozenproject tot nu toe gerealiseerd. Het 34 hectare grote project ligt op een stuk grond van 7000 hectare welke als bestemming tuinbouw. Het provinciebestuur subsidieert deze projecten, en het Chinese bedrijf AiBiDa Greenhouse Technology Co., LTD verzorgt alle operationele activiteiten. De investeerders werken samen met Nederlandse leveranciers van kassentechniek, zoals BOM Group, Codema en Priva. Degeneitca wordt vooralsnog in merendeel geleverd door Schreurs.. 


Red Line! van Schreurs in de kas

De eerste 16ha kas zijn al in gebruik genomen en de overige 18ha zijn volgens planning klaar in de lente van 2021. Vanwege de hoge lichtintensiteit en het koude, droge klimaat ter plaatse wordt verwacht dat de rozen van een hogere kwaliteit zullen zijn dan rozen die afkomstig zijn van andere projecten in China. Zelfs rozen uit Yunnan, de 'sierteeltprovincie' van China, zullen het naar verwachting moeten afleggen tegen de rozen van dit nieuwe project. 


Op z'n Chinees: het gebeid is heuvelachtig, maar heuvels kun je afgraven

Lanzou creëert meer land
Ongeveer 10 jaar geleden begon het gemeentebestuur van Lanzhou met het afvlakken van heuvels om plaats te maken voor het 'Lanzhou new area district'. Er werden woningen gebouwd -er wonen nu ongeveer 30.000 mensen- en ook werd rekening gehouden met landbouw. "De Chinezen werken hard om zelfvoorzienend te worden, om minder afhankelijk te worden van import. Daarom hebben ze besloten om een enorm agrarisch gebied bij dit district te betrekken, met als doel om, naar voorbeeld van de Nederlandse glastuinbouwcluster, een 'nieuw Westland' te creëren", vertelt Just Roos van Codema, één van de belangrijkste partners in het glastuinbouwproject.


Met het egaliseren van het land is ongeveer een half miljard euro gemoeid

Een moderne kas
Een aantal jaar geleden werden de eerste kassen opgeleverd. De bouw begon met typische Noord-Chinese kassen. Later volgden hightech Nederlandse kassen. De lokale overheid besloot om een deel van het enorme project toe te kennen aan een bedrijf welke gespecialiseerd is in moderne Nederlandse kassen: AiBiDa. AiBiDa was één van de eerste succesvolle Chinese bedrijven die het lukte om winstgevende glastuinbouwbedrijven te bouwen. Nu adviseert het bedrijf Chinese overheden al verschillende jaren over kassenbouw.

AiBiDa is ook de bouwer van deze rozenkas. De bouw startte in juni 2019. De bouw is verdeeld in drie fases: de eerste fase was 4 hectare groot, waarvan 1.2 hectare wordt gebruikt voor de vermeerdering van rozen en de teelt van een aantal andere producten, zoals pot-calla's en snijgerbera's. In de tweede fase werden 12 hectares en nog eens 18 hectares toegevoegd. Deze kassen worden enkel gebruikt voor de teelt van snijrozen. De laatste fase van 18 hectare wordt naar verwachting opgeleverd in het begin van 2021. 

Nederlandse technologie
AiBiDa leunt sterk op Nederlandse kennis en kunde. Zo zijn Bom Group en Codema en Priva zowel leverancier als partner in de implementatie van de verschillende systemen. AiDaBa van hun kant kent de markt, de bedrijven in China, en weet van verkoop en marketing.

De eerste rozen op rockwool in de vermeerderingskas

Covid
Roos heeft tot slot een woord van waardering voor het team in China. Normaal gesproken zijn ook Nederlanders aanwezig bij het realiseren van om het even welk project in het buitenland. Dat is nu niet mogelijk, maar toch is alles naar behoren verlopen. Gedurende acht maanden hebben we hen vanuit onze kant alleen langs digitale weg kunnen assisteren."


CODEMA China. Vlnr: Andy, Young, Dazheng, Ed, Minsi, Just, Shen

"Voor meer informatie:
Codema
Just Roos
Email: jroos@codemasystemsgroup.com 
www.codema.nl  

Schreurs
Edwin de Haze 
Email: edwin.dehaze@schreurs.nl
www.schreurs.nl 

 

Bom Group 
www.bomgroup.nl

 

 


Priva
www.priva.com


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven