Brandkamp 60 jaar

Het begon allemaal met een klein stukje grond in het Duitse dorpje Anhold, net over de Nederlandse grens bij Emmerik. Daarop stond 60 jaar geleden een kasje van ongeveer 1.000m2 en een woonhuis, en daarmee begon het verhaal van Brandkamp. Eerst onder vader Hubert en vervolgens onder zoon Hubert jr. groeide het bedrijf steeds verder in omvang, assortiment en exportmarkten. Nu huist de leverancier van jonge planten in 6 ha kassen en beschikt het over uitgebreide veredelingsfaciliteiten in Oeganda.


Brandkamp in 1960.

Van 1.000 naar 10.000 meter
Met hulp van de Duitse overheden konden acht jonge tuinders, waaronder Hubert Brandkamp sr., in 1960 hun eigen tuinbouwbedrijf starten. Brandkamp had vanaf het begin voor ogen dat hij jonge planten wilde gaan produceren. Hij ging van start met Cyclamen, asparagus en chrysanten, en al snel had hij meer ruimte nodig. Eind jaren zestig was het kasje al gegroeid tot een hectare, met daarbij een nieuw gebouwd kantoor.


Hubert Brandkamp Senior

Uitbreiding van het assortiment
De chrysanten werden steeds belangrijker, om niet te zeggen het allerbelangrijkst. Om deze reden week hij voor wat betreft de productie van jonge planten uit naar Italië, waarmee het bedrijf de eerste in zijn soort was. Dit heeft men vervolgens vele jaren gedaan, terwijl in de jaren 70 ook het assortiment verder groeide, met o.a. fuchsia’s en later meer perkgoed, waaronder petunia's.

Een truck van Brandkamp, back in the day. 

Familiebedrijf
Brandkamp is een echt familiebedrijf. In de jaren negentig nam zoon Hubert het samen met zijn vrouw over van Brandkamp sr. Voor die tijd werkte hij weliswaar bij het bedrijf, maar was hij meer op de achtergrond.


Petunia's

Naar drie hectare in 2000
In 1995 werd een nieuw laboratorium opgericht, alwaar men zelf kon gaan vermeerderen middels weefselkweek. Rond dezelfde tijd werd de locatie in Italië verder naar het zuiden overbracht, naar Sri Lanka, en ook werd rond deze rijd voor het eerst de kas van een van de buren aangekocht. Al met al leidde dit ertoe dat het bedrijf in Anholt met de start van het nieuwe millennium over drie hectare kas beschikte.


Steekrobot in actie.

Eigen veredeling
Het starten van een eigen veredelingstak betekende ook een boost is de groei van het bedrijf. Ook hier startte Brandkamp met chrysanten, en ook hier volgden andere gewassen al snel. Na de val de muur en het open gaan van de Oost Europese markt zorgde voor nieuwe afzet.


Helikopterview van het bedrijf in 2020.


Brandkamp in Oeganda.

Brandkamp nu
Na de aankoop van nog een van de buren en het verplaatsen van de jonge planten productie naar Oeganda, werd tot slot het bedrijf gebracht tot waar het nu is. De laatste jaren is het bedrijf in de markt bekend van o.a. lijnen als de Jolies Fuchsias en Tropic Lantana, maar daarnaast uiteraard vooral van de vele variëteiten chrysanten. De jonge planten gaan de hele wereld over, en de laatste jaren is met name de groei op Azië en binnen Europa sterk.

Het meest recente wapenfeit is de overname van kwekerij en veredelingsactiviteiten van Wilkes. Dankzij deze overname is Brandkamp tot slot ook een speler geworden in de hortensia markt.

 

Voor meer informatie: 
Brandkamp
info@brandkamp.de
www.brandkamp.de

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven