Hofland Flowering Plants & VDH Watersystemen

"Helft minder uitval met Aqua-Hort"

Tholen - Sinds anderhalf jaar draait bij Hofland Flowering Plants een Aqua-Hort machine. Hiermee ondergaat water een elektromagnetische behandeling, wat maakt dat schadelijke bacteriën en andere micro-organismen gedood worden. En hoewel de natuurkundige kant voor de meeste mensen abracadabra zal zijn, hoeft men aan de effectiviteit al lang niet meer te twijfelen. “Waar we voorheen aan het eind van de rit zo’n 6% uitval hadden, is dat nu nog maar 2 à 3 procent.” 


Goos Hofland en Ron van der Hoeven bij de Aqua-Hort

Dat vertelt Goos Hofland, die zich op zijn kwekerij in Naaldwijk sinds jaar en dag primair heeft toegelegd op de teelt van Schlumbergera alias Lidcactus. “Deze uitval werd primair veroorzaakt door fusarium, een extra venijnige schimmel omdat deze zich pas in de laatste weken van de teelt laat zien en dan de plant letterlijk kapot maakt. En die teelt, die duurt een jaar. Met de komst van de AquaHort is die uitval drastisch teruggelopen en daarom zijn we er zeer mee geholpen.” 

Via koper en zilver -
De Aqua-Hort is ontwikkeld door het gelijknamige Deense bedrijf en draait inmiddels bij enkele honderden telers wereldwijd. Met name in tulpen, in potplanten en ook in tal van groenteteelten op substraat zie je ze veel. Met de Aqua-Hort wordt water langs enkele staven koper en/of zilver gestuurd. Op de staven staat spanning, waardoor een x aantal geladen deeltje in het water terecht komt. Deze deeltjes reageren met de vaak negatief geladen micro-organismen. Koper maakt daarbij de celwand kapot, wat meestal volstaat. Zilver dringt echter de cel binnen, wat in sommige gevallen de effectiviteit verhoogd. 

“Soms is zelfs alleen zilver gewenst, het hangt van verschillende factoren af welke hoeveelheid en welke combinatie het meest effectief is. In dit geval is voor een combinatie gekozen, omdat koper afdoende werkt tegen pythium en phytophtera, maar om fusarium succesvol te lijf te gaan bleek toegevoegd zilver wenselijk”. Dat vertelt Ron van der Hoeven van VDH Watersystemen, dealer & installateur van de Aqua-Hort in Nederland en België. “Bijzonder aan de installatie hier is bovendien dat gekozen is voor een bypass in het watersysteem. Slechts een deel van het gietwater, ongeveer een vijfde, wordt met de Aqua-Hort behandeld. Dat is om de dosering van het zilver in ppb's nauwkeurig te kunnen doseren ."

- voor goud
“Je moet het zien als een schakeltje in het geheel”, besluit Goos. “Tal van andere zaken zijn van belang: een goede hygiëne, schone buizen, goede voeding - al die dingen dragen bij aan een goede waterkwaliteit en tenslotte een goed product. Uiteindelijk is er ook nog te winnen op sterkere soorten. Met de tijd krijgen we die laatste paar procent uitval er ook nog wel onder.” 

Inhaalslag
Hofland teelt op zo’n vijf hectare land, waarvan een goeie drie hectare kas, primair Schlumbergera’s. Daarnaast voert men nog enkele andere variëteiten, als Dianthus en Exacum aangevuld met andere voorjaarsteelten. De verkoop piekt traditiegetrouw in het voorjaar en najaar. Met het uitbreken van Corona in maart is in de omzet van Schlumbergera een gat geslagen, terwijl ook van de uitstekend verlopen verkoop in de zomermaanden niet geprofiteerd kon worden ‘want dan hebben we niks’. Een 40% van de afzet staat echter nog voor de deur: de komende maanden moeten ruim een miljoen planten verhandeld worden en kan hopelijk een inhaalslag gemaakt worden. 

Voor meer informatie:
Hofland Flowering Plants
Lange Broekweg 46
2671 DV Naaldwijk
T: +31 (0) 174 62 58 87
E: info@hoflandfloweringplants.nl
www.hoflandfloweringplants.nl

 

VDH Watersystemen
Leemolen 10
2678 MH De Lier
Ron van der Hoeven 063037829
E: info@vdhwatersystemen.nl
www.vdhwatersystemen.nl 

Aqua-Hort
www.aqua-hort.dk  


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven