Tropische jonge planten kweker Aardam investeert in 3 nieuwe kasdrogers

"Minder schimmel, sterkere planten en energiebesparend"

Tholen - Het grote voordeel van deze machine is dat de warmte en CO2 binnen blijft en dat het vocht eruit gaat, vertelt Arthur Spruit van Aardam, een kweker van tropische jonge planten in Aarlanderveen. Het betreft de ontvochtiger van Israëlisch bedrijf Agam. In 2018 hebben ze de eerste machine geplaatst en na de positieve resultaten met betrekking tot de besparing van energie en kwaliteit van de planten hebben ze besloten er drie bij te bestellen. Deze maand zijn ze geleverd en momenteel wordt de laatste hand gelegd aan de installatie. 


Arthur Spruit met de nieuwe machine. 

Schimmels liggen altijd op de loer
Aardam produceert jonge planten - voornamelijk Chamaedorea en Dypsis, maar ook koffie en theeplanten - voor kwekers over heel de wereld. Deze gewassen gebruiken veel water en warmte en daardoor liggen schimmels altijd op de loer. Om het ontstaan van deze schimmels te voorkomen, is ontvochtigen en afdrogen van groot belang.

Ramen dicht - energiebesparend
Op traditionele wijze wordt er in een kas ontvochtigd door de ramen op een kier te zetten. Echter, dan gaat niet alleen het vocht, maar ook de warmte en CO2 eruit, iets wat essentieel is voor de opkweek van tropische planten. Daarom ging Spruit op zoek naar een oplossing en kwam uit bij de kaslucht vochtdroger (ook wel Climate converter genoemd) van Agam. Met deze nieuwe machine kunnen de luchtramen gesloten blijven en haalt de machine het vocht uit de lucht, legt Spruit uit. "De lucht wordt door een zoutbad gehaald waardoor het ontvochtigd." Ook bespaart de machine energie, doordat het de latente warmte uit het vocht terugwint. Doordat de lucht ramen gesloten zijn, blijft de warmte (en CO2) in de kas, wat weer resulteert in minder stookkosten. "Sinds 2018 gebruiken we al een machine achter in een afdeling van de kas en hier zien we dat de temperatuur gelijk blijft met minder stoken." Een bijkomend voordeel is dat de machine draait op heet water in plaats van elektriciteit, waardoor ze geen ODE belasting hierover hoeven te betalen.  

Minder uitval, betere kwaliteit
Al snel nadat de eerste machine draaide, zag Spruit minder uitval en een hogere kwaliteit van het gewas. "Er zijn minder schimmels. Normaal gesproken, op een donkere herfst of winterdag kan het zo een dag of twee à drie duren voordat het blad droogt nadat ze water hebben gekregen. Nu is dat maar een dag. Hierdoor krijgen schimmels sowieso minder kans. Ook zegt men dat het zoutbad waarlangs de lucht gaat de schimmels dood." Minder schimmels betekent minder uitval en daardoor meer producten en volgens Spruit producten met een hogere kwaliteit. "Naast het feit dat er minder schimmels aanwezig zijn, blijft er ook meer CO2 in de lucht, wat resulteert in een sterker product."


Links: De kasdroger in de zeecontainer. Rechts: De kasdrogers binnengekomen.

Drie nieuwe machines
Door de goede ervaringen met de eerste machine heeft Spruit besloten om er nog drie bij te bestellen en deze zijn deze maand vanuit Israël geleverd en er wordt momenteel de laatste hand gelegd aan de installatie. 

Vernieuwen kiemcellen
Naast de aanschaf van de kasdrogers zijn ze bij Aardam ook druk bezig met het vernieuwen van de kiemcellen. "We hebben vijf kiemcellen waar we in 30 graden palm zaadjes ontkiemen. Ze zijn toe aan vernieuwing en omdat we zoiets direct voor 10 jaar neerzetten, willen we graag alle bedachte verbeteringen doorvoeren. Ten eerste is het van belang dat ze een grotere capaciteit hebben om aan de vraag, die de afgelopen jaren flink is gestegen, te voldoen. Daarnaast zal de isolatie worden verbeterd. Ze zullen zo gebouwd worden dat ze beter schoon te maken zijn en er zullen ook een aantal logistieke verbeteringen doorgevoerd worden."

Voor meer informatie:
Kwekerij Aardam Planten B.V.
Oostkanaalweg 5b
2445 BA Aarlanderveen
T: +31 (0) 172-473841
E: info@aardam.nl
www.aardam.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.