Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Rabobank: "Sierteelt kan in 2021 rekenen op flinke groei"

Door allerlei beperkende maatregelen kan de Nederlandse economie nog niet op volle kracht opereren. De aanhoudende onzekerheid door de coronacrisis leidt bovendien tot voorzichtigheid bij bedrijven en consumenten. Hierdoor zullen veel sectoren dit jaar moeizaam herstellen. In de horeca en de overige zakelijke dienstverlening valt de productie en de omzet het sterkst terug. De bouw heeft het dieptepunt zelfs nog vóór zich vanwege het laat-cyclische karakter van de sector en de daling in het aantal nieuwe vergunningen. Dat blijkt uit vandaag gepubliceerd onderzoek van economen en sectorspecialisten van de Rabobank.

Sierteelt
“Voor de landbouw, bosbouw en visserij verwachten we dat de omzetten in 2021 voor veel deelsectoren gelijk blijven aan die van 2020”, vertelt Carin van Huët, directeur sectormanagement Rabobank. “Daarmee presteert deze sector beter dan andere hoofdsectoren. Voor enkele deelsectoren, waaronder akkerbouw, kalver- en varkenshouderij, houdt de verwachte omzetdaling aan tot halverwege 2021. Voor de sierteelt, bollen en vleespluimvee verwachten we dat de omzet gaat groeien vanaf begin 2021. Voor de sierteelt en de bollen is dat na een herstelgroei van ongeveer 17 procent jaar-op-jaar in het tweede kwartaal van 2021 circa 1 procent voor het derde en het vierde kwartaal van dat jaar. Voor de vleespluimvee verwachten we een groei van 8 procent in het tweede kwartaal en respectievelijk 11 en 7 procent in het derde en vierde kwartaal van 2021.”

“De handel (detail- en groothandel) is het dieptepunt voorbij en lijkt zich beter te herstellen dan we eerder hadden gedacht", weet Huët. "Maar de voorzichtige consument zit een volledig herstel voorlopig nog in de weg. In de detailhandel nam de omzet van onder andere webwinkels in het tweede kwartaal met 32,4 procent jaar-op-jaar enorm toe. De coronacrisis versnelt de omslag naar online retail en daar profiteren winkeliers van die online verkoopkanalen hebben. Voor diverse deelsectoren verwachten we een positieve omzetontwikkeling jaar-op-jaar in het vierde kwartaal dit jaar: een stijging van 3 procent voor supermarkten, 14 procent voor winkels in elektronica, bloemenwinkels en tuincentra en 18 procent voor winkels in doe-het-zelfartikelen.”

Bron: Rabobank

Publicatiedatum: