kijkje binnen bij Yuxi De Ruiter Flower

De Ruiter Innovations groeit in China

In Oost-Afrika en Zuid-Amerika is De Ruiter Innovations één van de marktleiders op het gebied van de verdeling van snijrozen, maar het heeft ook geïnvesteerd in een eigen vestiging in China, genaamd Yuxi De Ruiter Flower Co. Ltd. (YXDR). Dit bedrijf is bescheiden gestart in 2012 door een bestaande tuin van twee hectare te huren voor vier jaar. In 2015 is op een nieuwe locatie twee hectare kas gebouwd, gevolgd door een uitbreiding op een volgende nieuwe locatie van 16 hectare in 2018 (met in de eerste fase 5 hectare kas, alwaar zowel op substraat als in de volle grond geteeld wordt). Voor 2020 was een uitbreiding van 1.5 ha substraat gepland.


Entree

Begin dit jaar kwam door de corona maatregelen in China de operatie enkele maanden onder druk te staan. Eind maart begon de bloemenindustrie weer redelijk op gang te komen en is besloten de geplande uitbreiding door te zetten zodat er inmiddels in 6.5 ha moderne kas snijroos geteeld wordt met in totaal 25 nieuwe variëteiten.

Door de uitbreidingen in kas oppervlakte en introductie van, voor in Yunnan, nieuwe teelt methodes hoort De Ruiter nu bij de grootste aanvoerders van snijrozen bij de lokale veilingen. Omdat de productkwaliteit van YXDR erg hoog ligt met goede prijzen op de veiling, staan deze rassen in de belangstelling en kan De Ruiter ook markt creëren waar andere telers van dezelfde rassen ook van mee profiteren. De Ruiter is in China de rozenveredelaar met het grootste marktaandeel qua licenties en beschikt over een 7000m2 moderne vermeerderingsunit.


Het hart van de operatie, van waaruit de watergift geregeld wordt

Yuxi is een kleine provinciestad in Yunnan, in het Zuid-Westen van China. Het ligt 60 km onder Dounan, alwaar de grootste bloemen en planten groothandelsmarkt zit van de provincie Yunnan, alsmede twee grote veilingen waar voornamelijk snijrozen geveild worden. Vanaf begin deze eeuw was De Ruiter via een agent actief in China, in 2012 is de stap gezet naar een eigen vestiging gezien de potentie van de sierteeltsector in China. De stappen die De Ruiter heeft gezet in uitbreiding van test- en productiefaciliteiten weerspiegelen de groei van de sector in de laatste jaren.


Kantoor en kas

Chinese markt
Bloemen en planten beginnen steeds meer een product te worden voor de gewone Chinees. Dat was tot 10 jaar geleden nog niet het geval. Met pieken en dalen zit de markt nog steeds in een groeifase, maar de algemene trend is een aanzienlijke toename van de vraag, jaar op jaar. De vraag wordt ook diverser, er wordt bijvoorbeeld meer gekeken naar en betaald voor kwaliteit en nieuwe soorten. Aan de productiekant is de vraag naar productietechnologie en -kennis toegenomen en ook in de logistiek en afzetkanalen worden grote stappen gezet, met name in online afzet. 

In Yuxi De Ruiter probeert men vanaf het begin rassen te selecteren die door de consument gevraagd zijn en die geschikt zijn voor het lokale klimaat en lokale productie en post harvest methodes. Het bedrijf is daarom in het begin bewust op zoek gegaan naar een locatie met dezelfde beperkte teeltmogelijkheden als de gemiddelde snijrozenteler tot zijn beschikking heeft. De laatste jaren echter maken de goede telers steeds meer de stap naar substraatteelt en Yuxi De Ruiter heeft in de uitbreidingen in kassen en teeltmethodes steeds gekozen voor the next step die voor de telers haalbaar is. Het is een feit dat door Covid-19 de economische crisis in China aanzienlijk is en deze zijn weerslag zal hebben op de sierteelt. Desondanks is De Ruiter positief over de markt en omzetontwikkeling van de laatste maanden.

Voor meer informatie:
Royal De Ruiter
www.deruiter.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.