Bas van der Wilt

Aller, allereerste kerststerren van het seizoen geleverd

Tholen - Voor alles is een markt zeggen ze, en dan kan je dus ook … kerststerren verkopen in de zomer. “De eerste belde een maand geleden al,” vertelt plantenkweker Bas van der Wilt uit Waddinxveen. “Ze willen geen grote aantallen hoor, maar er zijn verschillende klanten die geregeld een paar planten of een karretje afnemen.”


Bas van der Wilt in de kas met de eerste kerststerren van dit jaar

Waar ze die planten voor nodig hebben is een beetje mysterieus - een fotoshoot zus of een presentatie zo, misschien sporadisch een jolige bloemist? – maar in elk geval is de kweker niet bang een kap te vullen. In feite heeft een bescheiden zomervraag altijd bestaan, weet Bas. De teelt heeft hij een jaar of zes, zeven geleden overgenomen van een andere kweker die er toen mee stopte. Bovendien was er een derde, maar die is een paar jaar geleden failliet gegaan. Zodoende is hij nu de enige.

Stille nacht
Alle planten gaan in principe op aanvraag; de klok heeft niet zijn voorkeur. Wel heeft Bas, toen hij er zoveel jaar geleden zijn debuut mee maakte, de eerste kar aangevoerd. “Dat is wel een mooie anekdote. Het was toen ook augustus en ook toen was het een graad of 30. Ineens viel het stil op tribune, een moment later begon men ‘Stille nacht’ te zingen. Kreeg ik na afloop een reprimande van de veilingmeester, of ik haar in elk geval niet even had kunnen waarschuwen van te voren.”


"Daar gaan ze, de eerste kerststerren voor dit seizoen, op weg naar de klant", aldus de teler in een bericht op Facebook.

Als hij de jaren erbij telt dat zijn vader vóór hem ook al poinsettia’s had, heeft de kweker er nu al 40 jaar teeltervaring mee. Toch is het geen makkelijke teelt; niet in de zomer, en ook niet in de winter. “Nu in de zomer is genoeg verduisteren heel belangrijk, de plant moet denken dat het herfst is. Licht is juist weer goed, daar hebben ze in de winter vaak juist weer te weinig van. Maar hoe dan ook is de plant geen makkelijke. Wortels, beestjes, takbreuk, hardheid; het zijn stuk voor stuk uitdagingen die maken dat je goed een vinger aan de pols moet houden.”

Bas van der Wilt is een plantenkweker gespecialiseerd in seizoen producten. In de markt kent men hem o.a. van de geraniums, Spaase margrieten, bolchrysanten, hortensia en - uiteraard - de kerststerren.

Voor meer informatie:
B. van der Wilt Potplantenkwekerij
Abraham Kroesweg 3
2742 KV Waddinxveen
T: 079 593 6414
E: bas@basvanderwilt.nl 

https://www.facebook.com/baswilt/


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.