- en daar zijn ze bij santinikweker Hendriks niet rouwig om

"De laatste stekken doen we rollend in de modder"

Tholen - “Het leek wel een film!”, vertelt santinikweker Hans Hendriks. “Het kwam met bakken uit de hemel, en omdat de harde windvlagen tegen de stroomrichting van het water in de goten op het kasdek ingingen joeg het het water door alle kieren en gaten naar binnen. Het is eigenlijk een wonder dat er niets gesneuveld is.”

Alleen op de grootste, nieuwere tuin – de gebroeders Hans en Ruud Hendriks telen op vier verschillende locaties in Baarlo – zijn wat ruiten naar beneden gekomen. In deze oudere kas, waar het filmpje dat Hans vanochtend op Twitter plaatste is opgenomen, stond bovendien nog geen volgroeid gewas, waarvoor een plotselinge bak water meer schade zou kunnen hebben aangericht. Alleen kreeg men het water niet zomaar weggepompt uit de verschillende bedrijfsruimten. “Omdat het zo hard naar beneden kwam stond binnen no time het laaddok onder water. Dat veroorzaakte een soort domino-effect. We kregen een gedeeltelijke kortsluiting, waardoor de benodigde pompen niet werkten, waardoor de goten niet konden worden leeggepompt.”

Hitte
Maar lang duurde het niet en ook is dit probleem inmiddels verholpen. Een buitje, een beetje verkoeling, was bovendien wel welkom. Medewerkers hebben de afgelopen 10 dagen, in kassen waar de gemiddelde temperatuur 35 graden bedroeg, stek gepoot. Met de hand, op de ouderwetse manier. Tussen de anderhalf en twee miljoen stuks. “Over de afgelopen jaren is voor ons Halloween steeds belangrijker geworden. Onze ouwe tuintjes, die samen ongeveer 2 hectare beslaan, wenden we vrijwel geheel hiervoor aan. In het voorjaar doen we er violieren, precies in deze tijd santini in de Halloween kleuren. Dat moet allemaal nu geplant worden, opdat het precies in half oktober leverbaar is. En dus met de hand. We zijn dan ook geweldig trots op onze medewerkers die het allemaal maar weer gedaan hebben, en wel onder deze omstandigheden, echt geweldig!”

Samen sterk
Terwijl ook binnen het kwekersgilde men het coronanieuws argwanend volgt, is Hendriks zo benauwd niet. Nu niet, omdat de Halloweenpiek ook dit jaar naar verwachting weer daadwerkelijk een piek zal zijn; en ook omdat de kweker sowieso de blik vooruit heeft. “Al langer willen we centraliseren en hebben we plannen de ouwe tuintjes af te stoten en een nieuwe kas bij te bouwen. Dat gaat binnenkort allemaal daadwerkelijk gebeuren. We hebben ons niet gek laten maken door alle ontwikkelingen van de laatste tijd, we zijn ‘gewoon’ in productie gebleven en hebben die, afgaand op geluiden uit de handel, zelfs nog wat opgeschroefd, waardoor we in de tijd na de Moederdag wat extra product hadden. Dit beetje tegenslag nu is natuurlijk niet leuk, maar”, voegt Hans tot besluit nog toe, “alle kwekers en de hele Nederlandse sierteeltketen zijn samen zo sterk, dat staat. Misschien is dat wel dé les van de afgelopen tijd, en dat geeft ons alle vertrouwen in de toekomst.”

Voor meer informatie:
Hans & Ruud Hendriks
Tangbroek 4
5991 RC Baarlo
The Netherlands
+31 634 27 91 85
info@hendriksbaarlo.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.