Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bartjan Kolk

Nieuwbouw Ko Kolk Hortensia tilt snijhortensia naar hoger plan

Tholen - Het geheel begint al aardig vorm te krijgen. Aan de Meerlanderweg vereist de drie hectare nieuwe kas van Ko Kolk Hortensia, welke uiteraard bestemd is voor de teelt en veredeling van de snijhortensia. Deze nieuwe kas zal op ongeveer alle vlakken voldoen aan de modernste eisen want, zo is de stellige overtuiging van eigenaar Bartjan Kolk, alleen topkwaliteit is goed genoeg.

De teelt van snijhortensia is de afgelopen jaren steeds verder geprofessionaliseerd, vertelt Bartjan. Het telen van snijhortensia's is de afgelopen 15 jaar enorm gegroeid qua productie en kwaliteit. Mede door het veredelingswerk van Kolk, die zich hierop toegelegd heeft, is het product volwassen geworden en verder doorgedrongen in het assortiment bij de bloemist, handel en exporteur. 


Egaliseren

Van heel goed naar super goed
Voor wat betreft de nieuwbouw valt allereerst op dat er op deze plek al een tamelijk nieuwe kas stond. Kolk krijgt nogal eens te horen dat hij de nieuwste kas van de straat heeft gesloopt, maar dat is met een reden. "Ik was op zoek naar een flink stuk aaneengesloten land om de ultieme snijhortensiakas op te bouwen i.p.v. een bestaande kas helemaal te gaan verbouwen en concessies te doen. Bovendien moet ik er voor de komende 25 jaar mee vooruit kunnen, dus wil ik zo future proof mogelijk beginnen."


Een van de luchtbehandelingskasten

Na een wat moeizame start van de bouw zit nu de wind er goed onder. Het moeizame kwam door een winter met veel regen. Tot half maart kon je er niet lopen want dan stond je tot je knieën in de modder. Daarna droogde het in een paar mooie weken op maar werd de grond zo hard als beton. De kas is glasdicht en men is doende alle techniek te installeren. Zo komt er een dubbel scherm in te hangen en zijn zojuist de luchtbehandelingskasten opgehangen. “Deze maken het mogelijk de kas te ontvochtigen, wat zeker in de herfst voordeel op zal leveren. We leren op een geheel nieuwe manier telen, maar met deze investering zullen we een streepje voor hebben op de concurrentie.”

Geen gasaansluiting
Grootste asset is de warmte-koude opslag  in de bodem, een systeem dat de vorige eigenaar van het perceel voor hem al had en dat Kolk kon overnemen. ‘s Zomers wordt koel water opgepompt om daarmee de kas te koelen en/of te ontvochtigen en gaat het, opgewarmd, weer terug de grond in. ’s Winters werkt het andersom, dan komt het warme water omhoog, wordt dan nog wat opgewaardeerd met een warmtepomp en gaat afgekoeld weer terug de grond in. Er is (dus) geen gasaansluiting meer nodig.

Dubbel
De kas heeft een middenpad van zo’n 180 meter. T.o.v. de oude kas heeft Kolk hier dubbel zoveel meters voor de veredeling/vermeerdering, wat het naar eigen zeggen makkelijk zal maken een realistischer beeld te geven bij proeven voor wat betreft de potentie van nieuwe soortjes. Eventueel kan dan in de toekomst aan de achterkant gespiegeld worden en de teeltkas dubbel zo groot worden. Qua capaciteit in de waterruimte heeft Kolk zich hier al voorbereid, aangezien de inhoud van de silo's dubbel zo groot is dan voor de eerste fase nodig is. Er zijn twee verschillende gescheiden waterstromen, omdat hortensia's blauw worden door aluminium toe te voegen aan het gietwater.


Het lijkt nog slechts een kwestie van de puntjes op de i


In de toekomst kan de kas met nog eens drie hectare worden uitgebreid

Bartjan is nog geen 40, maar het is al de derde keer dat hij een kas laat bouwen. Deze laatste uitbreiding is min of meer gedwongen; de oude locatie moet worden gesloopt i.v.m. herbestemming. Er komt een woonwijk. De nieuwe kas, die wordt gebouwd op een steenworp afstand, is mede gerealiseerd dankzij een zgn. POP3 Verplaatsingssubsidie van de provincie Noord Holland en het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling.

Voor meer informatie:
Ko Kolk Hortensia
E: [email protected]
www.kokolkhortensias.nl