Wouter Voortman, Boeters Ketelconstructie:

“Gas of waterstof: ketels blijven overal nodig”

Tholen - Spectaculaire technische ontwikkelingen zullen we in de ketels de komende jaren niet tegenkomen. De ketel is een product dat immers al redelijk ver is in zijn levenscyclus, maar de vraag naar ketels zal in de toekomst niet minder zijn.

“Voor grootschalige warmtebehoefte zullen we toch voorlopig nog ketels met branders nodig hebben. Op de langere termijn verwacht ik dat de brandstof ingewisseld wordt voor waterstof, maar dat is nog ver weg”, aldus Wouter Voortman van Boeters Ketelconstructie.


Bram Heemskerk (l) en Wouter Voortman van Boeters Ketel Constructie

Duurzame alternatieven
Hoewel de Nederlandse overheid besloten heeft dat ‘we’ van het gas af moeten, is Nederland op gasgebied volgens Wouter niet representatief voor de rest van de wereld. “In Duitsland en Frankrijk wordt subsidie gegeven om op gas over te stappen en in Rusland wordt de Tweede Noordlijn aangelegd om Europa van gas te voorzien. Omdat in Duitsland veel draait op olie en steenkool, is gas voor hen een schoon alternatief. In Nederland gebruiken we het al jaren en willen we er weer vanaf.”

Duurzame alternatieven zijn echter nog in ontwikkeling. “Huizen CO2-neutraal maken is wel te doen, maar voor grootgebruikers als kassen zijn de alternatieven nog niet toereikend. Kassen met aansluiting op aardwarmte hebben nog een ketel als back-up. Over twintig of dertig jaar verwacht ik eerder een overstap naar waterstof, waarvoor ketels en branders ook gebruikt kunnen worden.”

Jerry Ragil last onder een poederdek 

ASME-certificaat
In januari ontving Boeters Ketelconstructie het ASME-keurmerk, waardoor zij hun ketels nu ook in Noord-Amerika mogen leveren. “Het was een redelijk certificatietraject waarvoor je flink wat papierwerk in orde moet hebben”, legt Wouter uit. “We moeten bijvoorbeeld alle grondstoffen vastleggen en de materiaalbehoefte traceren. Het vereist een volledige vastlegging.”

Met het certificaat kan het bedrijf uit Honselersdijk meer markten bedienen. “De wereldbevolking groeit, dus de vraag naar kassenbouw zal blijven of zelfs groeien. We zien dat landen de laatste jaren steeds meer zelfvoorzienend willen zijn in hun voedsel. Ketels zijn overal nodig. Ofwel om in warmte te voorzien ofwel in CO2-voorziening."

Wouter Voortman

Terug in de tuinbouw
Wouter is terug van weg geweest. Hij is terug in de sector. Hij is commercieel verantwoordelijke bij Boeters Ketelconstructie en mede-eigenaar. Die laatste rol deelt hij met Bram Heemskerk die de interne zaken regelt, Rob Boeters die vooral in de werkplaats actief is en Harald Groeneveld is een van de mede -eigenaren. Wouter: “Het valt me op dat het MKB-karakter in de tuinbouwtechniek minder wordt. Doordat er meer investeerders toetreden in de tuinbouw, wordt de industrie groter.”

Een van de vele vlinderkleppen met motor

Wouter vindt in BKC een leuk, klein bedrijf met een platte organisatie. Dat kleinschalige betekent dat hij zich weer lekker met het ondernemen mag bezighouden. Ze zijn alle vier overtuigd dat het plezier in zakendoen minstens zo belangrijk is als omzetgroei. Het is hun doel om gestaag te groeien en klantgericht te blijven. "De komende jaren willen wij onze groothandelsactiviteiten meer op de kaart zetten. Nu worden al vlinderkleppen met aandrijving en mengkranen geleverd aan verwarmingsinstallateurs en dat willen de portfolio de komende tijd verder uit breiden."

Voor meer informatie:
Boeters Ketel Constructie B.V.
www.boetersbkc.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven