Johan van Antwerpen, Bosplant

Potlisianthus verovert eigen plekje in assortiment

Tholen - “Het is nog maar een paar jaar geleden dat potlisianthus zijn introductie maakte bij het grote publiek. We zijn er als telers misschien al wel een jaar of 15 mee bezig, maar het is een bijzonder lastige teelt. Soms had je mooie planten, soms werd het niks, er zijn veel factoren die allemaal moeten kloppen. Het is dan ook pas de laatste drie, vier jaar dat we er gezamenlijk in slagen een stabiele afzet te realiseren.”


Johan van Antwerpen in een van zijn 11 kassen, die samen zo'n 4 hectare beslaan

Aan het woord is Johan van Antwerpen van Bosplant, samen met vader en zoon Jan en Jelle plantenteler in het Westland en één van de drie die eustoma op pot überhaupt in het assortiment hebben. Bovendien zijn ze hierin verreweg de grootste, ze maken er ruim 500.000 stuks op jaarbasis. Vanaf midden maart komen de eerste exemplaren beschikbaar, de laatsten rollen in september van de band.

En zoals u weet – het lijkt al weer een eeuwigheid geleden – gebeurde er midden maart iets bijzonders. Corona. In één klap stond alles op losse schroeven, gingen landen op slot, leek alles ineens tot stilstand te komen. Een slechtere start van het seizoen was dan ook nauwelijks denkbaar, grote orders werden achter elkaar afgebeld en even stond Johan, stond Bosplant en welke teler eigenlijk ook niet het huilen nader dan het lachen.


Zo moet het: deze plant is goed geworteld

Maar, zo weten we ook, de wereld is niet opgehouden. “Binnen 14 dagen ging Duitsland, onze grootste markt, weer open”, vertelt Johan. “Toen volgde Oostenrijk, toen Zwitserland, toen Polen. Orders kwamen terug, sommigen ook niet, en een derde meldde zich met interesse of wilde juist meer planten hebben. We hebben veel moeten schakelen, zeker in het begin was het elk half uur weer anders, maar uiteindelijk hebben we praktisch alle planten kunnen afzetten. Op een paar planten na is er ook niets de container in gegaan. Het meest kwaad deed een lang aanhoudend lage prijs. Planten gingen weg voor een kwartje (t.o.v. 1.20 – 1.25 normaal) en dat bleef wel een week of vijf duren. Pas daarna begon ook dat weer de weg omhoog te vinden.”


Jonge planten

Voor de echte teler is de potlisianthus een prachtig product. Het is vernieuwend, uitdagend, er is veel te ontdekken en, zoals al gezegd, alles moet kloppen. “Het oppotten is het meest cruciale moment. Krijgt de plant ook maar een beetje stress te verduren, dan ga je dat later hoe dan ook zien. Hij moet goed wortelen, er mag helemaal niets inkomen, en daarnaast luistert ook de watergift, het licht en de warmte nauw. Maar gaat het goed, dan heb je een schitterende plant, een die lang en uitbundig bloeit, en bovendien iets wat mooi tussen de seizoenen inpast.”


Klaar voor verzenden

Het is vanwege zijn delicate karakter dat het zo lang geduurd heeft voordat men de teelt, in samenwerking met de enkele veredelaars die zich hierop hebben toegelegd (de genetica is grotendeels van Takii Seeds, de stekken zijn afkomstig van Van Egmond Lisianthus) goed en wel onder de knie had. Maar als we het dan, tot slot, even niet meer hebben over afzet, verloopt die teelt dit seizoen uitstekend. “We hebben licht nodig en warmte, de omstandigheden zijn wat dat betreft prima. De planten die we nu versturen zijn van schitterende kwaliteit.”

Voor meer informatie:
Bosplant
Johan van Antwerpen
Zanddijk 94
2691 PH ‘s-Gravenzande
T: (0)174-414138
E: info@bosplant.nl
http://bosplant.nl/ 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.