Tom Kuipers, Emsflower

"Vrijwel alles gewoon de deur uit"

Tholen - Afgelopen maandag zijn in heel Duitsland bouwmarkten en tuincentra weer open gegaan. Vanaf volgende week komen daar ook de bloemisten bij en is de Duitse markt, voor zover het het bij elkaar brengen van plant en consument betreft, weer fully operational.

Dat is zonder meer goed nieuws voor Emsflower. Deze groenten- en perkgoedkweker, een van de allergrootste in Europa, zit ter hoogte van Enschede aan de Duitse kant van de grens, en heeft er bovendien een eigen tuincentrum. Gevraagd naar de gang van zaken en de huidige afzet is Tom Kuipers, die samen met zijn vader het bedrijf leidt, redelijk goed te spreken. “Het loopt”, zo vat hij het kernachtig samen. “Vrijwel alles gaat gewoon de deur uit. We hebben een goed perkgoedseizoen gedraaid en uiteindelijk bepaalt het staartje of je wat verdiend hebt. Of dat zo is, dat moet nog blijken.”


Het gigantische kassencomplex van Emsflower vanuit de lucht. 'Hallo Niederschsen' maakte onlangs een mooie videoreportage van het bedrijf, waarin ook Tom uitgebreid aan het woord komt.

Alweer vergeten
De maatschappelijke crisis waar we nu in terecht zijn gekomen en de gevolgen die dit op de iets langere termijn met zich mee zullen brengen, zijn nog maar zeer ten dele bekend. Daarom, vervolgt Kuiper, kun je gewoon nog niet zeggen waar het allemaal op uit zal lopen. “Toen de coronacrisis enkele weken geleden begon, hebben ook wij even stilgelegen. De laatste violen, je zou het al bijna weer vergeten, moesten de bak in omdat we daar geen baasje voor konden vinden. We hebben dus echt wel wat schade geleden, maar als het niet weer verslechtert, komen wij er, verwacht ik, als bedrijf redelijk uit.”

Spagaat
Tom verwacht dan ook niet voor hulp bij de overheid aan te hoeven kloppen. Wat de kweker echter in het achterhoofd zal hebben, is de wetenschap  zich zowel in Nederlandse als Duitse invloedssferen te bevinden. Dat kan voordelen hebben, maar ook nadelen. “Het doet, nogmaals, nu niet ter zake, omdat we verwachten genoeg reserves te hebben om deze tijd goed door te komen. Maar zou de nood aan de man zijn, dan denk ik dat we makkelijk tussen wal en schip vallen. Het is lastig om hier op bepaalde potjes aanspraak te maken, omdat we gefinancierd zijn bij een Nederlandse bank.”

Arbeid ontregeld
Emsflower draait veel geplande acties, die dan ook gewoon doorgang vinden. Door alle marktverstoring loopt men nog wat achter, een achterstand die nu geleidelijk wordt weggewerkt. Het perkgoed is grotendeels weer gelopen, de eerste tomaten worden alweer geoogst, de laatste afdelingen is men nu aan het planten. Ook is de eerste groentenafzet, welke geheel plaatsvindt op de regionale markt, goed geweest. “Een struikelblok is momenteel arbeid. Dat is even krap nu. Plannen is erg moeilijk, vooral omdat mensen uit het buitenland niet kunnen of niet mogen komen. Bovendien verandert alles voortdurend.”

Tuincentrum weer open
Misschien wel de gevoeligste tik was het sluiten van het eigen tuincentrum. Die is een paar weken dicht geweest, “en dicht betekende ook echt dicht. Dan loopt het wel hard van je af ja”, besluit Tom. “Gelukkig zijn we nu weer open en de mensen komen gelukkig ook gewoon, ze zijn niet bang. Er zijn minder klanten in de winkel, maar ze nemen wel meer mee.”

Voor meer informatie:
Emsflower
Carl-von-Linné-Str. 1
48488 Emsbüren
Duitsland
E: info@emsflower.de
www.emsflower.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven