€2,9 miljoen subsidie geïnvesteerd in Oost-Nederland

Subsidie voor slimme piepschuim recycling en herbruikbare plantentrays

Twee projecten die met hergebruik bijdragen aan de reductie van CO2, ontvangen een bijdrage van ruim €1,4 miljoen uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). In deze twee projecten wordt door 7 bedrijven en kennisinstellingen samengewerkt aan de duurzame economie van de toekomst. Samen met Europa, Rijk en de provincies Overijssel en Gelderland investeren zij ruim €2,9 miljoen in Oost- Nederland.

Piepschuim recyclen
In het project ‘CO2-reductie en Energiebesparing in de waardeketen, door EPS upcycling’ wordt piepschuim (EPS) gerecycled, door het ter plaatse te verwerken. Daarna wordt in een machine broomhoudende materiaal en styreen teruggewonnen. Het doel van dit project is om deze verwerkingslijn te bouwen en te testen.

Door het ter plaatse te verwerken hoeft er minder volume te worden vervoerd en worden er minder transport bewegingen gemaakt. Hierdoor is de CO2-uitstoot en fijnstof-emissie fors lager. Het consortium bestaat uit PUREPS B.V. (Haaksbergen), Bouman Industries B.V. (Almelo), Universiteit Twente (Enschede) en Sekisui Plastics Europe B.V. (Almelo). Zij ontvangen een subsidiebedrag van € 950.195. De totale kosten bedragen € 2.028.040.

Herbruikbare plantentray
Stekken van planten en bomen worden in plastic potten gekweekt en dat is milieubelastend. In het project “Retray” wordt een herbruikbare tray ontwikkelt die voor alle bomen- en struikenteelt gebruikt kan worden. De tray wordt gemaakt van gerecycleerd plastic en heeft een levensduur van 15 jaar. Ook het logistiek proces wordt vernieuwd en verduurzaamd door de trays in te zamelen en te hergebruiken.

De herbruikbare plantentray zal vergeleken met de huidige methode minimaal 90% minder CO2-uitstoot met zich mee brengen.  Het consortium bestaat uit M-Plastics B.V. (Almelo), Maku Products B.V. (Beuningen OV), Vromans Kwekerijen B.V. (Biest-Houtakker). Zij ontvangen een subsidiebedrag van € 466.423. De totale kosten bedragen € 932.845.

Bron: Provincie Gelderland


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© BPnieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven