Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Inreisverbod VS raakt kassenbouw: lege vliegtuigen, deadlines, clausules en een verloren weddenschap

Tholen - President Trump heeft besloten tot een inreisverbod van Europese landen om ‘zijn’ Amerikanen te beschermen tegen het coronavirus uit Europa. Duidelijk verhaal. Geen gemakkelijke opgave voor veel Nederlandse leveranciers en kassenbouwers. Het heeft nogal wat voeten in aarde.

Leeg vliegtuig
Henk Verbakel van Havecon is op dit moment in Canada en VS. Hij reist daar met diverse interlokale vluchten. Vanochtend twitterde hij over zijn vlucht vanuit een praktisch leeg vliegtuig. Een rare gewaarwording. Het lijkt er op dat het aantal vliegbewegingen in het Noord-Amerikaanse continent ook zo’n beetje plat ligt.

Het MT van Havecon is vanmorgen bijeen gekomen voor een overleg over de ontwikkelingen rond het coronavirus en de impact ervan op de bedrijfsvoering. Vooralsnog zijn er geen directe gevolgen voor het personeel, behalve het protocol dat vanuit de overheid gevolgd moet worden (handen regelmatig en volgens instructies van het RIVM wassen, bij griepklachten thuisblijven, hoesten en niezen in de binnenkant elleboog, gebruik papieren zakdoeken etc.).

William Boxman, Havecon: "'Maar vanzelfsprekend houden ook wij de berichtgeving nauwlettend in de gaten en mocht het nodig zijn, dan zijn wij er klaar voor om ons aan te passen aan het protocol wat de overheid ons opdraagt. Denk daarbij aan de mogelijkheid voor het kantoorpersoneel om thuis te kunnen werken.”

Lang leve de moderne communicatiemiddelen
De beslissing van Trump heeft impact. Er wordt nu veel geskypet. William: "Gelukkig zijn er de moderne communicatiemiddelen. Dat kan natuurlijk ook face to face. De bouw kan gewoon verder. De benodigde materialen kunnen voor zover we nu weten, allemaal door.

De mensen van Voorwinden en Havecon, die er zitten, kunnen gewoon verder. Maar als het moet, worden ze natuurlijk terug gehaald.  Er worden voorzorgsmaatregelen genomen door voldoende laptops en goede verbindingen te regelen.”

Terugvliegen nu het nog kan?
Aad van Ruijven van Hortipar is ook veel actief in de VS: "Het is een lastige situatie. Het is complex. Er zitten nu jongens. Wat gaan we doen? Moeten we ze terug laten komen? Of niet? De vier geboekte vluchten zijn in ieder geval gecanceld. En worden uitgesteld. We hopen snel weer te gaan. Deze vier zouden er heen gaan om aan te sluiten bij de nodige bouwmeetings en om hun werk als supervisors uit te voeren. Nu bellen we iedere dag, gebruiken Facebook, inbellen, film.”

De specialisten van Hortipar die er nu zijn, worden vandaag benaderd om naar huis te komen. Als ze besluiten om te blijven, kan dat. Ze lopen wel het risico om niet meer naar huis te kunnen. Als er geen vluchten zijn, houdt het op. De luchtvaartmaatschappijen zullen niet met lege kisten die kant op willen vliegen. Het aantal terugvluchten neemt af. Aad: "Het is aan jongens om te blijven, of niet. We zijn al wel aan het kijken voor hun terugvluchten. De KLM is moeilijk bereikbaar. We zullen niet de enige zijn die bellen, verwacht ik."

Land van contracten
Er moeten projecten opgeleverd worden. Hortipar zag deze maatregel al wel een beetje aankomen. Ze waren er al bang voor. Voor de deadlines in het najaar zal het allemaal wel recht getrokken kunnen worden. Maar projecten met opleverdatum 1 april zijn een ander verhaal. Het zorgt voor kopzorgen. Aad: "We waren in een juichstemming. Dat is nu wel omgeslagen. Natuurlijk is dit overmacht en niet verwijtbaar. Alleen .. die clausule is niet opgenomen in het contract. We zullen met z’n allen een stukje van de rekening moeten gaan betalen."

Weddenschap
Voor Koen Brabander van PB tec kwam het nieuws uit Amerika wel onverwachts. Koen: "Trump heeft lang geroepen dat corona maar een griepje was en dat alles onder controle was in de Verenigde Staten. In de directie liep er een weddenschap hierover. Die heb ik verloren dus.”

PB tec heeft een vestiging in Alberta, Canada. Dat ligt net over de grens met de VS. Vanuit daar kan alles verder gaan en hoeven we geen vertraging op te lopen. Koen: "Ik ben wel benieuwd hoe lang deze maatregelen van kracht zullen zijn. Ik kan me niet voorstellen dat dit lang gaat duren.” Intern worden er bij PB Techniek natuurlijk ook maatregelen genomen. Nu heeft er nog niemand last van.

PB tec vierde afgelopen zaterdag in Maasdijk nog feest. Het nieuwe pand werd geopend. Het coronavirus deed zich daar nog niet echt voelen. "Er waren maar vier preventieve afmeldingen. Op een aantal van 350 valt dat natuurlijk in het niet", besluit Koen.