Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Proefkas WUR in aanbouw: speciaal glas en alle techniek zit in kelders

Tholen – Een ‘groene’ universiteit, die wil natuurlijk ook ‘groene’ kassen. Begin 2019 werd daarom gestart met de bouw van een volledig elektrische ‘high containment’ onderzoekskas op het campusterrein van Wageningen University & Research.

Vlak voor de Kerst was de kas glasdicht en dus is het inmiddels tijd voor de kasinrichting. Een speciaal klusje, want alle techniek zit in kelders. “Een wens van de onderzoekers die zo min mogelijk schaduwwerking willen van alle techniek die normaal in de lucht wordt opgehangen”, vertelt Patrick Hollemans van Bosman Van Zaal, dat na een tender als hoofdaannemer werd gekozen.

De eerste fase voor de vernieuwing van het kassencomplex van Unifarm beslaat vierduizend vierkante meter kas met daarin 63 (!) compartimenten. Deze variëren in grootte van 16-50 vierkante meter.

Alle compartimenten zijn elk afzonderlijk aan te sturen als het over het klimaat, belichting (anticiperend op de nieuwste ontwikkelingen op LED-gebied) en water gaat. Dit met dank aan eigen verwarming, koeling en onder- of overdruk. Dat vraagt wel om goede isolatie, want de compartimenten in het complex zullen voor verschillende onderzoeken naast elkaar gebruikt worden. En die onderzoeken mogen elkaar niet beïnvloeden.


Het begin van de bouw, begin 2019

Kelders
De techniek die niet opgehangen hoeft te worden, is buiten de teeltruimten gehouden. Dat maakt dat onderhoud en reparatie makkelijk uitgevoerd kan worden en dat de compartimenten ook afzonderlijk van elkaar goed gereinigd kunnen worden. Toch was lichtinval de belangrijkste reden.

“Er zijn twee verdiepte kelders gemaakt onder de betonvloer als echt technische corridors”, legt Patrick uit. “De drie overige corridors zijn voor de onderzoekers en studenten toegankelijk en twee van de corridors zijn echt technische corridors. De kelders zijn afgesloten met looproosters die op dezelfde hoogte als de vloer liggen.”

 
Zicht op de kelders

Een combinatie van glassoorten en coatings
Naast de kelders waarmee de kas is uitgerust, springt ook het glas in het oog. Door dubbele beglazing is de kas, die ook een Warmte Koude-Opslaginstallatie en een laag temperatuurnet heeft, extra energiezuinig.

Het glas komt van glasleverancier Glasimport Greenhouses. Jorn Hebels, accountmanager bij het Westlandse bedrijf, vertelt dat door samen te werken met verschillende glasfabrikanten het bedrijf tot een totaalvoorstel kwam voor het project.

Voor de binnengevels is gekozen voor enkel gehard floatglas en gelaagd floatglas, in een dikte van 6 mm. Voor de buitengevels en het kasdek is er gekozen voor 22 mm isolatieglas met een hoge isolerende waarde in combinatie met een hoge lichttransmissie.

“Dankzij de combinatie van LowE en Anti-reflex coatings met low-iron glas is de lichtdoorlatendheid zeer hoog”, aldus Jorn, “terwijl het tweevoudige isolatieglas bovendien een hoge isolatiewaarde heeft met als gevolg een significante reductie van de energiekosten.”

En ook de speciale randafdichting van het glas is duurzaam, vervolgt Jorn. “Hij is bestand tegen hoge zonlichtniveaus (UV-straling), temperatuurschommelingen, vochtigheid en mechanische druk.”


Bouwdate: staalwerk onderweg

Glas met een hoog rendement dat tegen een stootje kan
Door het gebruik van gehard glas voor zowel het binnen- als buitenblad is de kas volgens zowel Jorn, als volgens Ruud Geerlings van glasproducent Scheuten Glas, bijzonder veilig voor zowel medewerkers, planten als voor de apparatuur binnen.

Ruud, hij leverde het isolatieglas: “Deze kasdektechnologie is op alle fronten klaar voor de toekomst. De glastuinbouw ligt onder een vergrootglas als het gaat om duurzaamheid (energieverbruik), veiligheid en lichtopbrengst om plantgroei te bevorderen gaat.

Het ultieme doel is om met zo weinig mogelijk energie(verlies) een zo hoog mogelijk rendement op een veilige manier te behalen. Bij dit project is dat goed gelukt, waarmee het als voorloper uitermate geschikt is voor verdere uitrol in de duurzame glastuinbouw.”

Op vrijdag 7 februari werd het symbolische hoogste punt bereikt van de kas en dat werd gevierd.


Viering van hoogste punt bij WUR

Voor meer informatie:
Bosman Van Zaal
info@bosmanvanzaal.com
www.bosmanvanzaal.com