Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Keniaanse weersomstandigheden beïnvloeden oogst

Rode rozen voor de kerst: hogere prijzen, lagere aantallen

Kerst staat voor de deur, wat betekent dat bedrijven volop bezig zijn met de bloemenzendingen voor deze feestdagen. Op Keniaanse teeltbedrijven als Isinya Roses en Porini Flowers is bijvoorbeeld al 60 procent van de kerstzendingen op weg naar de veiling en naar directe klanten. Zijn ze tot nu toe tevreden? "De prijzen zijn beter dan vorig jaar, maar het weer is slechter. De hogere prijzen compenseren daarom de lagere oogst", zegt Ananth Kumar, hoofd marketing bij deze bedrijven.

Isinya en Porini telen rozen op een totale oppervlakte van 85 ha in Nairobi, Kenia. Ze telen voornamelijk rode rozen, en Ever Red en Rhodos zijn hun twee belangrijkste variëteiten. Ze leveren zowel aan de veiling als aan directe klanten.


Ananth Kumar en Yash Rajesh Dave van Isinya Roses en  Porini Flowers tijdens de IFTF 2019 in Vijfhuizen.

Weer
Dit jaar werd Oost-Afrika getroffen door hevige regenval. In Kenia staat het einde van oktober tot december meestal bekend als het 'kleine' regenseizoen, maar dit jaar is het heviger. "Het is nu al ongeveer een maand bewolkt en regenachtig", zegt Kumar.

Beïnvloeding productie
Door het ongewone weer worden veel sectoren getroffen, waaronder de bloemensector. "Kwekers hebben te maken met een hoge luchtvochtigheid die de bloemen aantast. Ook zien we dat de oogst ongeveer 15 procent lager is dan we hadden verwacht. Vooral de gevoelige soorten zoals witte en roze rozen zijn aangetast, de rode rozen gelukkig veel minder."

Prijzen
Aangezien het aanbod laag is, stijgen meestal de prijzen op de veiling, waaraan Isinya en Porini 20 procent van hun bloemen leveren, en op dit moment is dit ook het geval voor de rode rozen. "Vergeleken met vorig jaar zijn de prijzen nu ongeveer 10 procent hoger dan vorig jaar. Dit alles heeft te maken met het lagere aanbod. De prijzen van gekleurde rozen zijn daarentegen zeer laag."

Isinya en Porini leveren voornamelijk rechtstreeks en voor Kerst gaat het merendeel van hun rozen naar het Verenigd Koninkrijk. Op dit moment zijn de prijzen op de veiling voor rode rozen vergelijkbaar met de prijzen van de directe verkoop; "ongeveer 40 cent voor stelen van 50 cm".

De verwachting is dat de prijzen deze week nog verder zullen stijgen. "Er wordt nog meer regen verwacht. Hierdoor zal het aanbod weer dalen."

Tevreden?
Al met al geven de lagere oogst en de hogere prijzen ongeveer dezelfde resultaten als vorig jaar. Dus als Kumar wordt gevraagd of hij tevreden is, zegt hij: "Gelukkig zijn de rode rozen niet zo erg aangedaan, maar het verlies van rozen geeft altijd een onaangenaam gevoel".


Ever Red

Valentijnsdag
Deze twee Keniaanse teeltbedrijven zijn vorige week, op 6 december, begonnen met de levering van hun kerstzendingen en de laatste zending zal naar verwachting op 17 december vertrekken. Maar in de tussentijd zijn ze al bezig met hun volgende en belangrijkste feestdag: Valentijnsdag. Momenteel bereiden ze de Ever Red variëteiten voor op Valentijnsdag. Deze rode variëteit heeft een bloem van 6,5 cm en een stamlengte van 60-90 cm. Tot nu toe zijn de verkoopprognoses positief. "Op dit moment hebben we al 60 procent van de hoeveelheid dat we verwachten te produceren, verkocht."

Voor meer informatie:
Isinya Roses
Ananth Kumar
E-mail: [email protected]

www.isinyaroses.com

 

Porini Flowers
www.poriniflowers.com

 

 

Publicatiedatum: