"Op dit wereldtoneel kan een wereldspeler als Westland niet ontbreken”

Westland actief in China

Westlandse tuinbouwbedrijven en wethouder Zwinkels hebben van 16 tot 23 november deelgenomen aan een handelsmissie van de provincie Zuid-Holland naar China. Doel was om Westlandse glastuinbouwbedrijven in contact te brengen met relaties in een aantal Chinese regio’s en om samenwerking met universiteiten en agro-parken te bespreken op het gebied van teelt, energie en water.

Conferentie Feeding and Greening the city's Beijing. Presentatie wethouder Karin Zwinkels

Wethouder Zwinkels (Economische Zaken en Greenport) maakte als locoburgemeester van Westland, samen met Westlandse glastuinbouwbedrijven, onderwijsinstellingen en bedrijven uit de Greenports, deel aan een handelsmissie naar China. De delegatie stond onder leiding van gedeputeerde Adri Bom-Lemstra en Jaap Smit, de commissaris van de Koning van de provincie Zuid-Holland.

De provincie Zuid Holland is een belangrijke partner van de gemeente Westland en Greenport West-Holland. De provincie Zuid-Holland coördineert een internationaliseringsstrategie op het gebied van tuinbouw richting China en India. Het streven is de samenwerking verder te versterken om ons bedrijfsleven en kennisinstellingen een nog betere uitgangspositie in China te bieden. Commissaris van de Koning: "Op dit wereldtoneel kan een wereldspeler als Westland niet ontbreken.”

Bezoek aan Yangling, Mr Li

Nieuwe generatie kassen                                                Verstedelijking en een sterk teruglopende plattelandsbevolking zorgen voor een groeiende druk op de voedselvoorziening in China. Om meer en beter voedsel te produceren wordt een nieuwe generatie Chinese kassen ontwikkeld, evenals agrofood parken en faciliteiten op het gebied van onderwijs, logistiek en kennisontwikkeling. Wethouder Zwinkels: ‘Dit biedt kansen voor Westlandse bedrijven.’

In een land als China is het van belang dat een overheidsdelegatie meereist met het bedrijfsleven om contacten te leggen met de Chinese overheid en projecten te bezoeken. Wethouder Zwinkels: “Op die manier wordt de handel officieel en gaan de deuren open voor onze bedrijven.”

Bezoek regio Yangling                                                                    Locoburgemeester Karin Zwinkels nam deel aan het Feeding and Greening Mega- Cities Seminar in Beijing en gaf een presentatie over het tuinbouwcluster Westland, educatie en gezondheid. Vervolgens bezocht zij met bedrijven drie zogenoemde tech- en agrifoodparken in de regio Yangling. Met Yangling heeft Westland een tuinbouwvriendschapsrelatie en de regio wordt als de kraamkamer gezien van Chinese land- en tuinbouwontwikkelingen en agro-logistiek met drie vooraanstaande landbouwuniversiteiten.

Het bezoek aan Xi’an en Yangling gaf het bedrijfsleven de mogelijkheid om Horti demo centers en Agro Parken in aanbouw te bezoeken, contacten te leggen met de betrokken Chinese partijen, capaciteitsopbouw en concrete vormen van samenwerking te bespreken.

Opening met Adri Bom-Lemstra en wethouder Karin Zwinkels, Chinese partners en Eric Egberts van Dutch Greenhouse Delta.

Agroparken                                                                              Meerdere agro-parken zijn momenteel in Chinese provincies in ontwikkeling, waarbij diverse Westlandse bedrijven betrokken zijn. Naast Xi’an en Yangling heeft wethouder Zwinkels ook de regio Jiashan bezocht, waarmee Westland eveneens een tuinbouwvriendschapsrelatie heeft.

Samen met gedeputeerde Adri Bom-Lemstra, bedrijven en delegatieleden heeft Karin Zwinkels de lancering van de Sino-Dutch agricultural technology & innovation Demonstration Park bijgewoond in Jiashan. Dit project wordt uitgevoerd door Dutch Greenhouse Delta, waarin meer dan 20 Nederlandse en Westlandse tuinbouw- en logistieke bedrijven vertegenwoordigd zijn.

De glastuinbouwbedrijven kunnen hier de geavanceerde kassen en tuinbouwtechnologie demonstreren zodat in de komende jaren vers voedsel, bloemen en planten geproduceerd kunnen worden. Deze productie kan direct in het nabije Shanghai worden afgezet.

Bezoek aan Agri Demo Center en Seed Valley in Yangling met bedrijven KUBO, BASF, RIDDER, Hoogendoorn

Kennisuitwisseling                                                                              Al jarenlang wordt er op wetenschappelijk niveau tussen Nederland en China kennis gedeeld en samengewerkt. Ook op MBO niveau vinden er o.a. via Lentiz uitwisselingen plaats tussen Westlandse en Chinese studenten. Om de kennis op het gebied van glastuinbouw, hightech toepassingen, het duurzaam telen van  voedsel en bloemen, IoT en e-commerce verder te ontwikkelen is het van belang om nog beter samen te werken op MBO en HBO niveau. Om agro-parken op juiste wijze te ontwikkelen, is goed gekwalificeerd personeel nodig en dat begint bij kennisdeling tussen het bedrijfsleven en kennisinstellingen en de ontwikkeling van structurele opleidingen.

Tijdens deze handelsmissie is o.a. gesproken over de doorontwikkeling van  passend onderwijs op MBO en HBO niveau t.a.v. teelt, energie en water, zodat in de toekomst goed opgeleide jongeren de Chinese voedselproductie op een hoogwaardig niveau kunnen brengen om de Chinese miljoenensteden van veilig voedsel te voorzien. Westlandse bedrijven en Nederlandse kennisinstellingen kunnen hierin een belangrijke rol spelen.

Westlandse bedrijven geven aan dat deelname van de gemeente aan de handelsmissie van belang is om concrete contacten op het juiste niveau te leggen in China en Westland als wereldspeler nog beter te positioneren. ‘Doordat wethouder  Zwinkels mee was tijdens deze handelsmissie is de band verder versterkt met de Chinese partijen en hebben we concrete plannen kunnen voorleggen over de samenwerkingsvormen die voor Westland als mondiale tuinbouw speler meerwaarde zullen hebben’, aldus Harm Ammerlaan, Business Development Manager van BASF Vegetable Seeds.

Bron: Gemeente Westland


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.