Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Wat is dat eigenlijk precies, emballage?

Er zijn verschillende manieren om uit te leggen wat de betekenis van emballage is. Volgens emballage administratie en registratie-app TellApe zit het grootste verschil in of je het over eenmalige emballage of meermalige emballage hebt. De AGF-sector maakt van beide types veelvuldig gebruik.

Eenmalige emballage
Eenmalige emballage is zo ontworpen dat het na gebruik direct weg gegooid kan worden. De emballage heeft geen waarde meer na het gebruik. De eenmalige verpakking is vaak gemaakt van gerecycled materiaal. Sommige eenmalige verpakkingen zijn na gebruik onbruikbaar, omdat ze hun vorm en functie verliezen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan karton, zakken, groenten- en fruitbakjes en fruitdozen.

Daarnaast zijn er ook voorbeelden te noemen van emballage die nog wel een tweede en misschien derde keer gebruikt kunnen worden. Voorbeelden hiervan zijn pallets, emmers en plastic kratten. Deze emballagesoorten worden echter direct verrekend in de kostprijs van een product. Hierdoor worden deze items toch gerekend als eenmalige emballage. De noodzaak voor het terugkrijgen van deze items is dus verwaarloosbaar, omdat de kosten al eerder verrekend zijn.

Welk type emballage te kiezen?
De aanschaf van eenmalige emballage of verpakkingen is relatief laag. Soms moet de klant ook een deel van deze kosten betalen, waardoor het zeer aantrekkelijk is om eenmalige verpakkingen te gebruiken. Daarnaast is het voor sommige producten onvermijdelijk om voor eenmalige emballage te kiezen. Deze producten moeten getransporteerd worden met eenmalige verpakking vanwege het type product. Het bedrag wat moet worden betaald, is vaak afhankelijk van het moment in de supply chain. Waar echter rekening mee moet worden gehouden is dat eenmalige verpakking vaak belastend zijn voor het milieu. Het moet (opnieuw) gerecycled worden en eventueel weer verwerkt worden tot een nieuw transportitem of verpakkingsitem. Meermalige emballage wordt minder vaak opnieuw bewerkt, waardoor deze minder belastend is voor het milieu. Wie een heldere MVO-strategie voor zijn bedrijf wil, moet volgens TellApe niet vergeten het type emballage mee te nemen in deze strategie.

De inzet van meermalige emballage
Meermalige emballage is ontworpen om meerdere keren voor hetzelfde transportdoel ingezet te worden. Bij het uitleveren van groente en fruit is het vaak niet mogelijk om de emballage direct terug te geven, omdat de goederen nog op de emballage-items staan. Nadat de producten van het transportitem geladen zijn, is er vaak opslagruimte nodig. Opslagruimte is echter schaars, omdat er vaak wordt gekozen voor meer winkeloppervlakte in plaats van meer opslagruimte. Als er geen goed emballagemanagement op meermalige emballage gevoerd wordt, kan het voorkomen dat er een grote voorraad emballage wordt gecreƫerd binnen een bedrijf. Dit kan ervoor zorgen dat de opslag inefficiƫnt gebruikt wordt.

Meermalige emballage is vaker te gebruiken en hierdoor ligt de aanschafwaarde van de items ook hoger. Gedurende de totale levensduur van meermalige emballage items zullen de kosten per eenheid goedkoper zijn dan bij eenmalige emballage. Om te weten wat de kosten per gebruik zijn, moet het aantal keren dat de meermalige emballage gebruikt kunnen worden (de gemiddelde levensduur) gedeeld worden door de aanschafwaarde. Hoe langer het item gebruikt kan worden, hoe goedkoper het gebruik wordt. Meermalige emballage kan ook een keuze zijn voor een duurzame strategie waarbij er gekeken wordt naar wat beter is voor het milieu.

Voor meer informatie:
Geert Kuiper
Niels Stalenberg
TellApe 
Lagedijk 192
1544 BM Zaandijk
E: g.kuiper@tellape.nl of n.stalenberg@tellape.nl  
T: +31 (6) 1852 0303  (Geert) of + 31 (6) 4644 5161 (Niels)
W: www.tellape.nl 

 

Publicatiedatum: