Veiling neemt advies Ledenraad over

FloraHolland stelt milieucertificering verplicht vanaf eind 2021

Royal FloraHolland stelt milieuregistratie en -certificering gefaseerd verplicht voor alle kwekers (leden en niet-leden) die bloemen en planten aanvoeren op de marktplaats. Uiterlijk 31 december 2021 moeten alle aanvoerders in het bezit zijn van een "marktconform milieucertificaat".

De directie van Royal FloraHolland heeft dit besluit naar eigen zeggen genomen op basis van een advies van de Ledenraad.

Het verplichte milieucertificaat wordt stapsgewijs ingevoerd. De eerste stap is digitale milieuregistratie voor alle aanvoerders op de marktplaats, uiterlijk 31 december 2020. Vervolgens wordt na 31 december 2021 het hebben van een marktconform milieucertificaat verplicht gesteld voor alle aanvoerders van Royal FloraHolland. De derde stap is om kwekers te laten voldoen aan alle in de sierteeltsector gestelde FSI-duurzaamheidsnormen. Dus niet alleen op milieugebied, maar ook met betrekking tot Good Agricultural Practices (GAP) en op sociaal gebied. Aan deze stap is nu nog geen datum gekoppeld. Voor deze laatste stap gaat Royal FloraHolland met FSI in gesprek over de normen die voor de kwekers na 2020 gaan gelden. De ambitie is om op termijn te voldoen aan alle FSI-normen.

In nauwe samenwerking tussen het regieteam Duurzaamheid - bestaand uit leden van Royal FloraHolland - en het team Duurzame Ontwikkeling en Kwaliteit is de aanpak ontwikkeld die leidt tot milieuregistratie en -certificering. Deze aanpak komt voort uit ledenconsultatiesessies die in 2018 en 2019 zijn georganiseerd. Vervolgens is door de directie over de aanpak advies gevraagd aan de Ledenraad.

Randvoorwaarden
De Ledenraad heeft geadviseerd extra aandacht te geven aan de milieuregistratie en -certificering van de internationale leden. Dit advies neemt de directie van Royal FloraHolland over, evenals het advies rekening te houden met de volgende vier randvoorwaarden:

"Allereerst worden kwekers die nog niet digitaal registeren en nog niet gecertificeerd zijn, met een 'onboarding'-programma geholpen ('helpende hand'). De FPC's worden nauw betrokken bij de uitrol hiervan. Ten tweede moeten de bestaande organisaties verbeteren in service en snelheid. Er moet voldoende capaciteit zijn en registratie en certificering moeten minder complex en goedkoper worden. Daarnaast moet er naast MPS minstens één alternatief komen voor zowel registratie als certificering. Alternatieven moeten voldoen aan de FSI-criteria en moeten betaalbaar en gebruikersvriendelijk zijn.
Tot slot zullen we als lid van FSI invulling geven aan de duurzaamheidsnormen voor de sector na 2020. Met de handelspartners zullen we zorg dragen voor de realisatie van de door hen uitgesproken ambitie om gecertificeerd duurzaam in te kopen."

Handhaving
Royal FloraHolland is voornemens te gaan handhaven bij kwekers en kopers. Het regieteam Duurzaamheid heeft de opdracht van de Ledenraad gekregen opties voor effectieve handhaving uit te werken, met bijbehorende deadlines. Op basis van het advies van het regieteam zal de directie nader besluiten over de invulling van de handhaving, daarbij rekening houdend met de voortgang van de invulling van de randvoorwaarden.

Voor wie meer wil weten over dit besluit, heeft Royal FloraHolland veelgestelde vragen met bijbehorende antwoorden bij elkaar gezet.

Bron: RoyalFloraHolland


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven