Nieuwe oplossing voor de vervanging van turfsubstraat

Tegenwoordig vragen steeds meer telers en hun eindklanten naar substraat dat minder turf bevat. Het mineraalsubstraat Perligran is een toevoeging om goede resultaten te bereiken in combinatie met vervanger voor turf. Het is een manier om een substraat met een goede drainage en beluchting te creëren en met een lager gewicht. Daarnaast is Perligran gecertificeerd volgens de strenge Nederlandse standaarden (RHP) en staat het op de FiBL-lijst in Duitsland en Zwitserland.

Veel substraatfabrikanten, die vaak hun eigen turf verkrijgen, zien dat de markt aan het veranderen is. Niet alleen milieugroepen, maar voornamelijk grote ketens als REWE vragen om steeds grotere hoeveelheden substraat dat minder turf bevat voor de teelt van sierplanten, fruit en groenten.

De nadelen van turfsubstraat
Fabrikanten omarmen deze trend en gebruiken steeds vaker alternatieven voor turf voor de productie van substraat dat minder turf bevat, zoals compost en schorshumus. Maar deze organische materialen zetten fabrikanten ook nieuwe uitdagingen, aangezien ze beide heel zwaar zijn en veel kleine stukjes bevatten. Als dit product langere tijd gebruikt wordt, ontwikkelt het substraat een hele fijne en papperige structuur, waardoor de grond niet meer goed kan ademen. Planten hebben echter een zuurstofniveau van meer dan 15% nodig om nieuwe wortels te ontwikkelen.

Een minerale toevoeging is de juiste oplossing om deze uitdaging aan te gaan. Perligran is gebaseerd op natuurlijk perliet, een vulkanisch materiaal dat een perfect gehalte aan kristalwater bevat en zich enorm uitzet. De fijne deeltjes worden er uitgezeefd tijdens de productie, waardoor een uniforme en poreuze structuur ontstaat. Afhankelijk van de korrelgrootte en zeefprocedure, blijft 85% tot 95% van de toevoeging in het substraat zitten en behoudt het zijn vorm. Dit resulteert in een hoge capillaire werking, goede drainage en poriën volume die goede groeiomstandigheden voor planten creëert op de lange termijn. Het gewicht van het substraat met een verminderd turfgehalte is lager, waardoor het product nog gemakkelijker is om te gebruiken.

Aangepast aan verschillende gebruiken 
Veel substraten die turfvervangers bevatten, kunnen tegenwoordig breed ingezet worden. "Het wordt gebruikt als een puur medium in de snijbloementeelt en als minerale toevoeging aan substraat voor professionele, speciale en hobbydoeleinden. De populariteit van het product groeit voornamelijk in de zachtfruitteelt, doordat het de wortels droog houdt en niet te koud laat worden.

Perligran is beschikbaar in vier soorten: Classic, Medium, Extra en Premium. En er is nog een extra soort, Perligran Organic, die bruin van kleur is door de natuurlijke en organische en humusachtige substantie die het bevat, waardoor het een aantrekkelijke oplossing is voor eindconsumenten en tuinders. 

Voor meer informatie:
Knauf
www.knauf-aquapanel.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.