Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
rapport Overview of the Floricultural Sector in China

Hoe zit dat nu met die Chinese markt?

Tholen - In opdracht van de ambassade in Peking werd afgelopen week op de IPM Shanghai het rapport Overview of the Floricultural Sector in China gepresenteerd. Dit rapport, dat een update is van eenzelfde onderzoek uit 2008, geeft een overzichtelijke opsomming van de stand van zaken in de Chinese sierteelt: wat wordt waar en door wie geproduceerd, wat zijn de voornaamste ontwikkelingen in de branche en waar stevent deze in de komende jaren op af? De voornaamste bevindingen.

In 2016 besloeg het totale areaal sierteelt in China 1,34 miljoen hectare. Dit areaal is onderverdeeld in 64.500 hectare snijbloemen, 106.000 hectare potplanten en 777.000 hectare bomen & struiken. Over de afgelopen twee jaar is dit iets, maar niet veel, gegroeid. Het gezamenlijk product bracht op de interne groothandelsmarkt 18 miljard euro op en in de retail 26 miljard euro. De export bedroeg iets meer dan een half miljard euro.


Het Holland Flower Park oftewel Dafeng Helan Hua Hai (gelegen aan de oostkust, een kilometer of 200 boven Sjanghai)

Productie
Hoewel de gemiddelde chinees steeds meer te besteden heeft, gemiddeld genomen vooral een bloeiend potplantje goed weet te waarderen en een bosje snijbloemen zelfs als een nieuw soort luxe item beschouwt, blijft de productie achter. In het rapport wordt een kleine opsomming gemaakt: kleine perceeltjes, sterke competitie met voedselgewassen, stijgende kosten voor input en arbeid, kennistekorten, beperkte investeringen in infrastructuur en de koeling, en, misschien wel de grootste uitdaging, het totaal niet op orde hebben van alles wat met bescherming van plantenvariëteiten te maken heeft.

Bloemenproductie is geconcentreerd in Yunnan en in de buurt van enkele van de grootste steden. De focus ligt op rozen, anjers, lelie, gladiool, chrysant en gerbera. De productie van potplanten – veel orchideeën, bromelia en anthurium, en met ook steeds meer aandacht voor ‘nieuwkomers’ als vetplantjes, potroosjes, calla en kalanchoe - is veel meer over het land verspreid.

Communisme
Interessant, en allicht raadzaam voor de ondernemer met plannen wat nader te bestuderen, is het zogenaamde vijf jaren plan. In het nu gaande dertiende vijfjarenplan (2016-2020) zou de overheid vastgesteld hebben dat het huidige productieareaal wel zo’n beetje genoeg is en dat daarbinnen 30 ‘mega flower enterprises’ moeten ontstaan. Bovendien is de gehele wholesale & retail markt nog altijd voor het overgrote deel een staatsaangelegenheid. Dat geldt ook voor de productie, en óók voor de afname. De staat is verreweg de grootste klant.

Toch biedt juist deze dynamiek ook kansen voor zelfstandig ondernemers. Omdat men het moet stellen met veelal verouderde infrastructuur en een beroerde koelketen, zien nieuwe investeerders kansen dit zelf beter te organiseren. En hoewel de verkoop van bloemen en planten een traditionele aangelegenheid is - vrijwel alles gaat via de bloemist, supermarkten en bouwmarkten hebben ze nauwelijks - is e-commerce booming en kansrijk.

Import
Er worden in de praktijk maar een aantal producten geïmporteerd. Dat betreft allereerst bollen, over 2017 naar schatting 535 miljoen stuks. Daarnaast vormt de productcategorie snijbloemen een groeiend importproduct, enerzijds doordat barrières hiertoe vanuit overheidswegen worden weggenomen en anderzijds omdat de Dutch met de ons kenmerkende bescheidenheid stevig staan te duwen. Dat geldt dan ook weer voor de techniek: steeds smeer toeleveranciers met tuinbouwkennis en –techniek openen er vestigingen en voor een goeie ‘Dutch farm manager’ is men bereid in de buidel te tasten.

Klik hier voor het rapport