Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Stijging solvabiliteit en eigen vermogen, daling langlopende schulden

Glastuinbouw deed het financieel goed in 2017

De solvabiliteit van glastuinbouwbedrijven is voor het vierde jaar op rij gestegen: tot 58% in 2017. Een toename van 250.000 euro van het eigen vermogen draagt hieraan positief bij. Het gemiddelde balanstotaal van een glastuinbouwbedrijf komt hierdoor op bijna 3,6 miljoen euro en dat komt de investeringen ten goede: die zijn fors gestegen in 2017 na een afname in 2016, zo blijkt uit cijfers op Agrimatie

De balanswaarde van het gemiddelde glastuinbouwbedrijf laat sinds 2010 een vrij stabiel beeld zien. Door het loslaten van de bovengrens van de steekproefbedrijven in het Informatienet in 2010, waardoor de zeer grote bedrijven werden meegenomen en de goede resultaten in dat jaar, steeg de balanswaarde sterk ten opzichte van de periode tot en met 2009.

Binnen de glastuinbouw ligt de balanswaarde met gemiddeld 4,6 miljoen euro in 2017 het hoogst op glasgroentenbedrijven. De oppervlakte grond en daarmee ook de m2 glasopstanden zijn op deze bedrijven groter dan op sierteeltbedrijven.


Na de afname van de investeringen in 2016 zijn de investeringen in 2017 fors gestegen naar ongeveer 270.000 euro gemiddeld per bedrijf, het hoogste niveau van deze eeuw. Hiervan had 55% betrekking op installaties en machines en 30% op glasopstanden. Binnen de sector was met gemiddeld 415.000 euro het investeringsniveau in 2017 het hoogst in de glasgroententeelt.

Publicatiedatum: