Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Update: import van planten en plantaardige producten in het VK bij een no-deal-Brexit

In oktober jl. publiceerde de Britse regering een reeks notities, voor burgers en bedrijven over de mogelijke gevolgen in het geval er geen akkoord wordt bereikt tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie, het zogenaamde no-deal Brexit scenario. Agri-London heeft eerder hierover gepubliceerd in berichten op 27 december 2018 en 4 oktober 2018.

Op basis van de nieuwste updates zet het ministerie van LNV op een rijtje wat in het geval van een no-deal-Brexit de belangrijkste wijzigingen zijn voor de import van planten en plantaardige producten in het VK:

Import van planten en plantaardige producten uit de EU

  • Aangezien de meeste planten en plantaardige producten uit de EU laag-risico zijn, zullen zij bij een no-deal Brexit nog steeds vrij het VK binnen komen.
  • Echter, bij een no-deal Brexit zal voor planten en plantaardige producten waarvoor momenteel een EU-plantenpaspoort nodig is een fytosanitair certificaat worden vereist, afgegeven door de autoriteiten van het exporterende land. De importeur dient de Britse autoriteiten op de hoogte te stellen voordat de lading aankomt en dient een scan van het fytosanitair certificaat en andere relevante documenten op voorhand aan te bieden. De importeur dient vervolgens binnen drie dagen na aankomst van de zending in het VK het originele fytosanitair certificaat bij de Britse autoriteiten op te leveren.
  • Planten en plantaardige producten, ook die een fytosanitair certificaat nodig hebben, zullen niet aan de grens worden gecontroleerd. De Britse autoriteiten zullen de documenten en identiteit op afstand ‘virtueel’ controleren. Hiervoor zullen kosten in rekening worden gebracht door de betreffende Plant Health Authority (verschillende organisaties voor Engeland/Wales, Schotland, Noord-Ierland).
  • Zoals ook nu al het geval is zullen inspecteurs op basis van risicoanalyse eventuele verdere inspecties uitvoeren (niet aan de grens). Hiervoor worden géén kosten in rekening gebracht.

Import van planten en plantaardige producten uit derde landen die via de EU naar het VK reizen

  • Planten en plantaardige producten uit derde landen die in de EU zijn gecontroleerd zullen worden behandeld als producten die rechtstreeks uit de EU komen. Deze producten zullen worden behandeld zoals hierboven beschreven.
  • Echter, planten en plantaardige producten die via de EU naar het VK reizen zonder een plantgezondheidsinspectie te hebben ondergaan in een EU-lidstaat zullen worden behandeld als import uit derde landen. Deze producten zullen onderhevig zijn aan plantgezondheidsinspecties in het VK.
  • Deze controles kunnen alleen plaatsvinden bij erkende Points of Entry (POE) . Wanneer de POE een roll-on-roll-off-haven (RoRo) is zullen de producten niet bij de grens worden gecontroleerd, maar dient de controle plaats te vinden bij een erkende Place of First Arrival (PoFA).

Notificatietermijn
De notificatietermijn voor invoer van zendingen via luchtverkeer is vier uur, die voor andere routes drie dagen. Britse sectororganisaties zijn in gesprek met de Britse overheid om de termijn van drie dagen danig te verlagen.

Transitional Simplified Procedures
De Britse regering is voornemens om bij no-deal de mogelijkheid te bieden van Transitional Simplified Procedures (TSP) voor de import vanuit de EU via roll-on-roll-off-havens en de Kanaaltunnel. Deze versimpelde procedures moeten de import vergemakkelijken voor de eerste periode nadat het VK de EU heeft verlaten.

Bedrijven kunnen zich nu aanmelden voor TSP.

Zodra een bedrijf is geregistreerd voor TSP hoeft het bedrijf, voor de meeste producten, geen volledige douaneaangifte te doen en hoeven heffingen pas later te worden betaald. Echter, wanneer het gaat om gecontroleerde goederen (zoals planten en plantaardige producten die een fytosanitair certificaat nodig hebben), dient nog wel een vereenvoudigde douaneaangifte te worden aangeleverd, dienen de goederen nog wel te worden vervoerd met de benodigde documentatie (zoals vergunningen) én dient er een aanvullende douaneaangifte te worden aangeleverd voor de 4e dag van de maand nadat de goederen zijn aangekomen in het VK.

Gefaseerde introductie summiere aangifte bij binnenkomst (Entry Summary Declaration)
Om, in het geval van een no-deal, vervoerders de tijd te geven om zich goed voor te kunnen bereiden, heeft de Britse regering het voornemen om tijdelijk geen summiere aangifte bij binnenkomst (Entry Summary Declaration) te vragen voor import uit de EU. Dit betekent dat bij een no-deal vanaf 29 maart de status quo voor een periode van 6 maanden zal worden gehandhaafd en dat vervoerders in deze periode geen summiere aangifte bij binnenkomst hoeven in te dienen.

Voor import uit de rest van de wereld blijft een summiere aangifte bij binnenkomst wel een vereiste.

Na de transitie-periode van zes maanden zijn de vervoerders wettelijk aansprakelijk voor het tijdig indienen van de summiere aangifte bij binnenkomst.

Gewasbescherming
Er is een aanvullende no deal guidance inzake gewasbescherming verschenen. Strekking daarvan is dat het VK voorlopig de EU-regelgeving blijft spiegelen. Nu toegestane gewasbeschermingsmiddelen, actieve stoffen en maximum residue levels (MRL’s) blijven dat, goedkeuringen die binnen drie jaar na Brexit aflopen krijgen er drie jaar bij en zaden behandeld met in de EU goedgekeurd product blijven verhandelbaar in het VK tot drie jaar na Brexit.

bron: Agroberichten Buitenland

Publicatiedatum: