Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Acht rozen krijgen predicaat Excellence Roses

Acht rozen hebben dit jaar het predicaat Excellence Roses verdiend. Ze doorstonden een driejaarlijkse keuring op vijf rosaria in Nederland en België. Ze zijn afkomstig van verschillende breeders.

Eerder dit jaar heeft de Cultuurgroep voor Rozen en Rozenonderstammen onder Anthos-secretariaat Excellence Roses onder haar hoede genomen. Dit sluit aan bij de focus van de Cultuurgroep op gezond sortiment. Excellence rozen zijn sterke, gezonde, rijk- en doorbloeiende rozen, die zonder inzet van gewasbeschermingsmiddelen een goed resultaat geven bij eindgebruikers. De Koninklijke Vereniging voor Boskoopse Culturen (KVBC) is ingehuurd om de keuringen op professionele wijze te coördineren en de resultaten te verwerken. Dit heeft geresulteerd in de toekenning van acht predicaten.

Veel werk verzet door Rosaria
De toekenning betreft rozen van het plantseizoen 2014-2015, omdat de keuringen in 2007 stil lagen. In totaal deden 17 nieuwe rozenrassen mee. Deze rassen zijn gewonnen door veredelaars uit Duitsland (Kordes en Tantau), Denemarken (Poulsen), België (Lens) en Nederland (Braun). De keuringen vonden plaats in vijf Rosaria in Nederland en België: Boskoop, Antwerpen (Rivierenhof), Destelbergen (Proefcentrum voor Sierteelt), Lottum (Rozenhof) en Winschoten. De Rosaria hebben de keuringen met veel enthousiasme opgepakt en veel werk verzet. Keuringscommissies van de Rosaria keuren de rozen op vier vaste momenten in het jaar en hanteren daarbij vaste criteria. Daarbij worden zaken als groeikracht, gezondheid, bloeirijkheid, schoning en geur meegenomen.

De rassen
Van de 17 inzendingen hebben acht het predicaat Excellence Roses ontvangen: drie Theehybriden, drie Floribunda’s en twee heesterrozen. Ze zijn voorgedragen door de Commissie Toekenningen met daarin vertegenwoordigers van de rosaria en bekrachtigd door het bestuur van de Cultuurgroep. Het gaat om de Theehybriden Cherry Lady (Kordes), Elaine Page (Poulsen) en Gräfin Diana (Kordes), Floribunda’s Jugendliebe (Kordes), Lampion (Tantau) en Rosenfaszination (Kordes) en heesterrozen ‘Myka’ (Braun) en Dinky (Lens).

Omschrijvingen nieuwe Excellence Roses
Cherry Lady (‘Korladcher’) heeft grote diep rozerode gevulde bloemen en wordt 80 cm hoog en 50 cm breed.  

De bloemen van Dinky (‘Velheav’) zijn gevuld en fuchsia roze. De struik groeit recht omhoog en kan een hoogte van 120 cm bereiken. 

De grote, roze, gevulde bloemen van Elaine Page (‘Poulht008’) geuren. De struik wordt 40 tot 60 cm hoog.

Gräfin Diana (‘Kordiagraf’) is door de commissie Toekenningen als een echte topper aangewezen met haar violetkleurige gevulde bloemen, die geuren. De struik wordt zo’n 120 cm hoog en 60 cm breed.

Jugendliebe (‘Kortutu’) werd in 2010 geïntroduceerd als Floribunda, maar past met haar dieprode, grote bloemen ook prima bij de Theehybriden. De struik wordt 80 cm hoog en 50 cm breed.

De gele bloemen van Lampion (‘Tan06004’) zijn aan de randen rozerood gevlamd. Wordt 70 tot 100 cm hoog.

‘Myka’ heeft diep rozerode bloemen met een licht hartje. De struik wordt een meter hoog.

Rosenfaszination (‘Korglojaka’) heeft geurende bloemen met een kleur die te beschrijven is als ‘roomachtig roze met een vleugje lavendel’. De struik groeit 120 cm hoog en 60 cm breed.

Vervolg
Excellence Roses is in 2013 in het leven geroepen. Met de nieuwe toekenningen komt het totaal aantal Excellence Roses op 45. Bij Rivierenhof vindt de komende jaren een renovatie plaats, zodat de keuringen in 2019 voorlopig in vier rosaria in Nederland en België zullen worden voorgezet. Aan de keuringscommissies zijn 1 of 2 vertegenwoordigers van De Nederlandse Rozenvereniging toegevoegd.

bron: Anthos

Publicatiedatum: